[VIDEO] 2. Salon fotografije Čakovec 2012

Salon fotografije Čakovec pokrenut je s namjerom da se popularizira dobra fotografija, da se ista izvuče iz mora prosječnosti i istakne u prenapučenom medijskom prostoru. Osnovni kriterij je da dobra fotografija prije svega mora odisati prije svega dobrom idejom i originalnošću uz potrebnu likovnu i tehničku kvalitetu, jer što je lijepa fotografija bez ideje? Kratki vizualni doživljaj koji brzo isčezne iz sjećanja promatrača.

Ovogodišnji je Salon međunarodnog karaktera pokroviteljstvom FIAP-a (Federation Internationale del’Art Photographique), međunarodne federacije umjetničke fotografije, krovne svjetske organizacije, koja okuplja nacionalne fotosaveze iz cijeloga svijeta, što predstavlja veliku čast, ali i veliku obvezu.

Ovogodišnji Salon je pored kolekcije na “Slobodnu temu” primao radove i na teme “Portret”, “Arhitektura” i “Pokret”. Na natječaj se prijavilo 348 autora, iz 44 zemlje diljem svijeta s blizu 4000 fotografija. Tročlani žiri u sastavu: Nicos Karanikis (Cipar), Jacky Martin (Francuska) i Wolfgang Wiesen (Njemačka), sve od reda vrhunski znalci fotografije, članovi FIAP-a s višegodišnjim iskustvom imali su zahtjevan posao pri odabiru radova koji će ući u selekciju Salona. Zbog izvrsnosti pristiglih radova nijanse su odlučivale između nagrađenih i prihvaćenih fotografija odnosno prihvaćenih i odbijenih. Konačni rezultat selekcije je: 48 kolekcija na “Slobodnu” temu, 189 prihvaćenih fotografija na temu “Portret”, 152 fotografije na temu “Pokret” i 173 fotografije na temu “Arhitektura”, od ukupno 196 autora. Na izložbi ovogodišnjeg Salona izložene su nagrađene i pohvaljene fotografije i izbor fotografija iz selekcije.