“Viđeno, a ono moje” Josipa Diminića u Rijeci

Labinski akademski likovni umjetnik Josip Diminić od četvrtka, 1. prosinca  izlaže u riječkom Državnom arhivu kolekciju fotografija “Viđeno, a ono moje”.

Kako ističe likovna kritičarka Branka Arh, autor renomiran kao slikar jednako kao i kipar, sada tom jedinstvu pridodaje i umjetnost fotografiranja tako što na nov način nastavlja svoj razgovor s prirodom i umjetnošću duboko zagledan u dileme suvremenog čovjeka.

“ Radi se o njegovoj zaokupljenosti figurama koje zapaža u strukturama stijena, oblutaka, oronulih zidova, oštećenog asfalta, svega što ga okružuje. Iščitava figure u onome što priroda sama stvara u procesu trajanja. Umjetnik je tu da prepozna, izdvoji, poveže sa svojim unutrašnjim svijetom i iskustvom te izrazi njemu bliskim likovnim sredstvima da bi djelo dobilo pečat stvaralačke osobnosti i vremena u kojemu je nastalo. Izvježbanim umjetničkim okom Diminić je uglavnom percipirao i kadar foto aparata smještao ljudske likove, često s grotesko ekspresivnim izrazima lica, ali i likove životinja, među kojima i ptice, motiva ključnog za iščitavanje i razumijevanje njegova opusa.”

Izložba ostaje otvorena do 20. prosinca.