Varaždin – izložba fotografija: Josip Klarica – Fotografije 1976. – 2011.

 

U Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, u četvrtak, 9. svibnja, u 19 sati, otvara se izložba Josipa Klarice ‘Fotografije 1976. – 2011.’. Izložba je za razgled postavljena do 24. svibnja.

Josip Klarica u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin izlaže tridesetak fotografija, nastalih u razdoblju od 1976. do 2011. godine. Njegovi uraci, s mrtvim prirodama, portretima i pejzažima, svojevrsne su foto instalacije neobične koliko po metafizičkom konceptu, toliko još više i po samoj tehnici umjetnikova stvaranja. Klarica snima uglavnom ‘prastarim’ foto-metodama, među kojima je i camera obscura, ‘pramajka svih kamera’. Opisujući njegov opus, kustosica Nela Žižić u predgovoru kataloga izložbe osvrnula se na nepravednu zapostavljenost „starih“ tehnika snimanja, ističući kako je vrijednost analogne fotografije u njezinoj mogućnosti u pružanju autentičnog vizualnog iskustva, drukčijeg i nemjerljivog sa suvremenim digitalnim tehnologijama, kakve su u svojim doživljajnim dimenzijama i Klaričine fotografije.

Josip Klarica rođen je 1946. godine u Beogradu. Diplomirao je na Karlovom univerzitetu u Pragu (FAMU), na katedri filmske kamere. Među predavačima su mu bili redatelj Miloš Forman i književnik Milan Kundera, a prijateljevao je i s fotografom Josefom Sudekom. Klarica je izučavao povijest fotografskih tehnologija i fotokemijskih procesa. Uspješno je rekonstruirao nekoliko starih fotografskih postupaka, koje je prezentirao na autorskim izložbama. Karakteristika njegova rada je korištenje fotoaparata 19. stoljeća, među ostalima, camere obscure i vlastite idealne replike prvog panoramskog fotoaparata, koji je konstruirao Friedrich von Martens 1845. godine u Parizu. Svoje negative Klarica isključivo kontaktno kopira. Dosad je samostalno izlagao u nekoliko uglednih muzeja i galerija u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zagrebu.

 

josip_klarica_1

 

Gradski muzej Varaždin

U sklopu razmjene kulturnih programa između Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja grada Splita – Galerije Emanuel Vidović dosad je u te dvije ustanove održano nekoliko izložbenih projekata, realiziranih uz potporu Ministarstva kulture RH. Ovogodišnja suradnja obuhvaća gostovanje splitskog muzeja u Varaždinu s izložbom fotografija Josipa Klarice, dok će se potom varaždinski muzej u Splitu predstaviti izložbom Ljepote grafičke umjetnosti iz fundusa Galerije starih i novih majstora.

Josip Klarica u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin izlaže tridesetak fotografija, nastalih u razdoblju od 1976. do 2011. godine. Njegovi uratci, s mrtvim prirodama, portretima i pejzažima, svojevrsne su foto instalacije neobične koliko po metafizičkom konceptu, toliko još više i po samoj tehnici umjetnikova stvaranja. Klarica snima uglavnom „prastarim” foto-metodama, među kojima je i camera obscura, „pramajka svih kamera”. Opisujući njegov opus, kustosica Nela Žižić u predgovoru kataloga izložbe osvrnula se na nepravednu zapostavljenost „starih” tehnika snimanja, ističući kako je vrijednost analogne fotografije u njezinoj mogućnosti u pružanju autentičnog vizualnog iskustva, drukčijeg i nemjerljivog sa suvremenim digitalnim tehnologijama, kakve su u svojim doživljajnim dimenzijama i Klaričine fotografije.

Izložba Josipa Klarice za razgled je postavljena do 24. svibnja ove godine, a otvara se u četvrtak, 9. svibnja, s početkom u 19 sati. Ulaz za razgled je besplatan. Tijekom održavanja izložbe u varaždinskom muzeju organizirat će se edukativne radionice za učenike, koji će imati priliku izrađivati fotografije u tehnici camere obscure.

Anita Peričić