Unsplash ili kako ostvariti 1000000 pregleda

Prije dva mjeseca saznao sam za platformu za dijeljenje fotografija pod nazivom Unsplash.

Tekst koji sam pročitao na ovoj stranici na dpreview privukao me statistikom pregleda i preuzimanja fotografija. Brojke koje autor teksta navodi jednostavno su me “uništile”.

Što je Unsplash?

Unsplash je platforma na kojoj fotografi dijele fotografije minimalne razlučivosti od 3 megapiksela. Te su fotografije javno dostupne svima, i to besplatno, pa i za komercijalnu uporabu.

Unsplash su 2013. godine osmislili i pokrenuli Stephanie Liverani, Mikael Cho i Luke Chesser u Montrealu u Kanadi. Četiri mjeseca od pokretanja, Unsplash je postigao brojku od 1000000 preuzetih fotografija, a godinu dana kasnije ta se brojka popela na 1000000 fotografija mjesečno. Danas je na Unsplashu više od 400000 fotografija 65000 fotografa. Prošlog mjeseca, Unsplashu se pridružilo više od 2400 fotografa koji su u tom vremenu podjelili 25000 novih fotografija i to ne samo “običnih” već i vrlo kvalitetnih fotografija, što možete vidjeti kliknete li na ovu poveznicu.

I što sad?

Nekoliko dana nakon čitanja tog teksta, odlučio sam isprobati kako Unsplash radi. Prihvatio sam se posla, prijavio se i stavio na Unsplash neke svoje fotografije koje mi već godinama “trunu” po hard diskovima.

Danas sam dobio obavijest da je moje fotografije vidjelo 1000000 ljudi. To nisam doživio ni na kojoj drugoj “furki”:

Unsplash obavijest o 1000000 pregleda fotografija

U čemu je štos?

Registracijom na Unsplash pristajete na to da se vašim fotografijama služe korisnici Unsplasha, pa i za komercijalne svrhe. Prije nego što se prijavite na Unsplash, zapitajte se sljedeće: Mogu li ja podnijeti to da se netko služi mojom fotografijom, a da mi ne plati? U mom slučaju odgovor je: DA.

Što ja imam od toga?

Velik publicitet i, što je još zanimljivije, mogućnost da me netko potraži za neki posao koji se na svjetskom tržištu dobro plaća, a tu je i mogućnost upoznavanja zanimljivih ljudi iz branše, kao i komunikacija s fotografima iz čitavog svijeta.

o