U 3 koraka do savršenog HDR-a

Stigla nam je polako jesen, a ujedno time i eksplozija boja koja će nas uskoro svakodnevno mamiti nekud u prirodu, u šumu, na proplanak, na planinu, a sve s ciljem da napravimo savršenu jesensku fotografiju koja će nas podsjećati na tu jesen 2011. godine.

Osobno sam pristalica HDR tehnologije jer time vrlo lako mogu pokazati određeni kadar upravo onakvim kakvim ga vidim u glavi. Jednom ekspozicijom fotografije mi je to prilično teško pa i nemoguće prikazati zbog relativno malog, u usporedbi s ljudskim okom, dinamičkog raspona senzora današnjih digitalnih fotoaparata. Pritom mislim na sebe i veliku većinu smrtnika koji si ipak ne možemo priuštiti velikoformatni aparat dinamičkog raspona ljudskog oka.

Tu na scenu dolazi HDR metoda koja je već niz godina skoro pa svakodnevica velikom broju fotografa koji želi izvuči ono malo više iz svojih fotografija.

Moj ovotjedni zadatak za vikend štivo je kratki how-to za dobivanje realistične HDR fotografije s softverom koji nam je danas dostupan na tržištu i internetu.

Metoda obrade HDR fotografija koju ću ovdje raditi je Tone Mapping i Details Enhancer za što su dobre snimke koje imaju različite vrijednosti otvora blende i ekspozicije. Za metode kao što su HDR ReLigh ili HDR DeNoise (Oloneo PhotoEngine kojeg sam stavio u kategoriju Van konkurencije) bitno je da sve fotografije imaju istu vrijednost ekspozicije i F broja.

1. Snimanje fotografija

Kao oglednu fotografiju iz arhive sam iskopao snimke napuštene kućice koja je snimana prije par godina u prilično nezanimljivim svjetlosnim uvjetima i uvjetima okoline, dakle krajobraz bez boja, prevladavaju smeđe-sive nijasne kasno-jesenskih i zimskih krajobraza, dok je nebo plave boje prožeto slabim oblacima. Kao što je i vidljivo na gornjoj slici radi se o tri fotografije različitih dubinskih oštrina i različitih ekspozicijskih vrijednosti. Za dobivanje tih vrijednosti, odnosno tih snimaka, koristio sam Auto Bracketing opciju na fotoaparatu koji snima tri fotografije različitih EV vrijednosti. Za izradu dobre HDR fotografije treba nam minimalno tri fotografije različitih EV vrijednosti, mada postoje i metode gdje iz samo jedne fotografije možemo dobiti prihvatljivu HDR fotografiju.

Kako bi dobili što kvalitetniju i bolju HDR fotografiju svakako preporučem snimanje što više fotografija – što više fotografija to će HDR uradak izgledati bolje i savršenije.

2. Definiranje plana i cilja – što želimo dobiti HDR fotografijom

U ovom how-to HDR članku ću se držati dviju smjernica koje nerijetko zaboravimo kad nas začara inicijalni rezultat HDR obrade – realnost fotografije i isticanje detalja na slici.

Kako je sam dan bio prilično siv, zbog krajobraza i kasno-jesenskog ugođaja šarenog lišća više nema, a snijeg još nije “zabijelio brdo”, stoga bi u tom smjeru želio da i izgleda moja HDR fotografija – nema smisla iz jesensko-zimskog ugođaja stvarati jarku proljetnu atmosferu prožetu idiličnim bojama. Ok, možda nekome ima, samo naprijed, ali u ovom članku pokušati ću se držati što realnije situacije “na terenu”.

Nebo je bilo prilično jake “duboke” plave boje prožeto tankim oblacima stoga je ideja dignuti plavu boju neba, dočarati njegovu dubinu laganim odlaskom u modru, ali ujedno oblacima dati određenu dozu bjeline, ali ne previše – ipak je prevladavala plava boja neba.

Granje i krošnje su izgubile svo lišće, svu boju i živost, dakle prevladavaju neugledni smeđe sivi tonovi tako da nema smisla u tim dijelovima fotografije tražiti boju i isticati je – držim se kasne jeseni i neka bude smeđe i sivo – potrebno je samo naglasiti detalje.

Ono što također mogu je malo dignuti zlatnu nijansu suhe trave koja zauzima veći dio fotografije. U tragovima se također pronalazi još pokoji zeleni “busen” trave, tako da ću malo naglasiti i taj zeleni dio.

Sama kućica je građena od stare cigle na kojoj prevladavaju crvene nijanse – cigla i crijep – tako da ću dignuti crvenu, izvuči detalje iz cigle i time dati svježinu i “život” glavnom protagonistu ove priče – ruševna kućica.

3. Obrada fotografija na računalu HDR alatom

Za potrebe ovog članka koristio sam tri komercijalne inačice softvera za izradu HDR-a – Photomatix Pro, Photoshop Merge to HDR Pro i Nik Software HDR Efex Pro te tri besplatna – Luminance HDR 2.1.0, Picturenaut i Imaging Luminary. Također sam koristio i Oleo PhotoEngine koji je komercijala, ali se još tokom mjeseca listopada može besplatno preuzeti trial inačica.

Za osobne potrebe inače koristim samo jedan od njih, a to je Photomatix Pro koji je kvalitativno i cjenovno daleko prihvatljivi od ponuđenih komercijalnih alata. Što pak se tiće besplatnog softvera izdvojio bih Imaging Luminary* koji je davao primjetno bolje rezultate od ostala dva.

Proces samog rada sa Photomatix Pro alatom sam opisao u članku Izrada HDR fotografije od 15 snimaka.

*besplatna inačica dozvoljava spremanje HDR radova do 1 Mpx razlučivosti.

Luminance HDR 2.1.0 je pokazivao problem prilikom učitavanja NEF datoteka – prepoznavao ih je kao 8-bitni TIFF format i time je fotografija bila nepogodna za daljnju HDR obradu. Pretvorba NEF-ova u JPG format bez kompresije je riješila problem, ali vjerujem da je zbog toga izostala i izlazna “snaga” HDR fotografije.

Top 3 komercijalna alata za obradu HDR fotografije

Evo kako izgledaju komercijalni alati za izradu HDR fotografija u radnoj okolini te koje sam rezultate postigao prilikom kreiranja HDR fotografije. Za sve alate sam koristio iste tri fotografije/ekspozicije te sam išao u smjeru isticanja detalja i lagane saturacije boje, dakle držao sam se, kako sam prije naveo, realistične situacije.

1. Photomatix Pro

HDRsoft Photomatix Pro je već niz godina ponajbolji alat za obradu HDR fotografija. Cjenovno je prihvatljiv, a ukoliko smo navikli da obradu fotografija radimo isključivo u Photoshopu, isti dolazi i kao dodatak za Photoshop.

2. Nik Software HDR Efex Pro

Nik Software je poznat po odličnim setovima dodataka za Photoshop aplikaciju. Jedna od njih je i HDR Efex Pro koja će svakom zaljubljeniku u HDR i Photoshop omogućiti pregršt mogućnosti i definitivno ga dovesti do cilja.

3. Photoshop HDR Pro

Merge to HDR je aplikacija koja je sastavnio dio Photoshopa već dugi niz inačica. No, problem kod nje je u tome što daje najlošije rezultate nakon osnovne HDR obrade. Fotografiju je potrebno dodatno obrađivati u Photoshopu ili nekom drugom alatu kako bi dobili željene rezultate.

Top 3 besplatna alata za obradu HDR fotografije

Mnogima je investicija u Photoshop malo preveliki izdatak, pa tako i meni osobno te ću priznati da sam koristio trial inačicu Photoshopa CS4 i posuđeni HDR Efex Pro. No, ako pak je i stotinjak dolara također prevelika investicija, a koliko košta Photomatix Pro, onda preporučam korištenje besplatnih HDR aplikacija koje će poslužiti svrsi i dovesti vas do cilja. Neke su previše kompleksne, neke se baziraju na matematičkim funkcijama, a neke su jednostavno loše. Naniže je moj zbor Top 3 besplatna HDR softvera.

1.  Imaging Luminary

Essential HDR – Imaging Luminary Comunity Edition me ugodno iznenadio lakoćom uporabe i rezultantnim HDR uradtkom, međutim za puno korištenje ipak je potrebno posegnuti u novčanik. Bespatna inačina omogućava snimanje HDR fotografija do razlučivosti od 1 Mpx. Što pak je najzanimljivije je to što osnovna HDR obrada daje daleko bolje rezultate od Adobeovog Merge to HDR.

2. Luminance HDR

Luminance HDR 2.1.0 je u najmanju ruku kompleksno i žestoko rješenje. Luminance HDR je jedan od onih alata za koji trebate izdvojiti priličnu količinu vremena kako bi dobili željene rezultate. Ukoliko se ne posvetite 110% onda su rezultati u najmanju ruku – žestoki.

3. Picturenaut

HDRLabs Picturenaut  od spomenute šestorke u ovom članku zauzima 6. mjesto. No, to ne znači da se radi o lošem alatu, naprotiv prilično je dobar, no ipak rezultat i radno sučelje nisu toliko inovativni kao u slučaju suparnika.

Van konkurencije – Oloneo PhotoEngine

Još samo tokom mjeseca listopada moguće je besplatno preuzeti aplikaciju i isprobavati je unutar 30 dana, a nakon toga potrebno ju je kupiti za daljnje korištenje. Oloneo PhotoEngine nudi tri modela HDR obrade – Tone Mapping, HDR ReLight i HDR DeNoise uz to nudi i direktnu RAW obradu fotografija.

Zašto van konkurencije? Naime radi se o zasad potencijalnom kandidatu koji će možda zasjeniti i Photomatix Pro, a kako se nalazi u trial inačici koja je u potpunosti funkcionalna i besplatna trenutno ne spada ni među komercijalne, ali ni među besplatne HDR alate.

Svakako preporučam skinuti i isprobati – jednostavnost uporabe, inovativno korisničko sučelje, vrlo moćan engine i odlični rezultati svakako su aduti zbog kojeg će autor ovog teksta popeglat karticu kad istekne 30 dana trial opcije.