Trogir: promocija 37. Zagreb salona

Obavještavamo vas da – ovog vikenda u Trogiru – Fotoklub Zagreb i Hotel Pašike organiziraju fotoradionicu pod nazivom Fotoparty. Na njoj će se organizirati fotografski natječaj na zadanu temu te će se dodijeliti nagrade publike i žirija. Očekuju se sudionici iz Zagreba, Trogira i Splita.

U sklopu tog događaja, organizirat će se predavanje na temu 37. Zagreb salona, međunarodne izložbe fotografija koja ima tradiciju od 1910. godine. Posebnost ovog salona jest to što se prvi put predstavlja trogirskoj publici.

 

37. ZAGREB SALON

Fotoklub Zagreb

Fotoklub Zagreb osnovan je 1892. godine i spada među najstarije svjetske klubove koji su osnivani tijekom druge polovine 19. Stoljeća. Od osnutka do današnjih dana Klub je presudno utjecao na niz generacija hrvatskih fotografa, kako onih koji su proistekli iz samog kluba tako i na ostale fotografe s područja cijele Hrvatske, te je dao svoj veliki doprinos hrvatskoj umjetničkoj fotografiji. Od 30-ih godina do danas kroz Klub je prošlo preko 3.000 članova, svih uzrasta i različite naobrazbe. Djelatnosti Fotokluba Zagreb ogledaju se kroz organiziranje:  tečajeva fotografije, predavanja i radionica na temu fotografije, izložbi u zemlji i inozemstvu,  te nakladničku djelatnost.

Zagreb Salon

Jedna od glavnih aktivnosti koje Klub organizira je Zagreb salon, međunarodna izložba fotografija koja ima tradiciju od 1910 godine. Izložba je revijalnog tipa koja je namijenjena fotografima amaterima iz cijelog svijeta. Organizira se svake dvije godine, te na njoj sudjeluje 300-400 fotografa iz različitih zemalja diljem svijeta. Još od 1979. Zagreb salon se održava pod pokroviteljstvom FIAP-a (Fédération Internationale de l’Art Photographique).

Ove se godine organizira 37. po redu Zagreb salon, a izložba najboljih radova otvara se 9.11.2016 u Muzeju Mimara. Na izložbi će biti izloženo stotinjak fotografija, uglavnom nagrađenih autora. Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2016.

Ovogodišnji salon ima 4 teme: slobodna u boji, slobodna crno bijela, detalj i putovanja. Kao i svake godine pokrovitelji Salona su FIAP i Hrvatski fotosavez, a od ove godine po prvi puta je pokrovitelj i PSA (Photographic Society of America).

Međunarodni žiri u sastavu: Matej Peljhan, KMF FZS, EFIAP iz Slovenije te Neda Rački, EFIAP/G i Aleksandar Tomulić, EFIAP iz Hrvatske odabrat će i nagraditi najbolje fotografije.

Osim u Zagrebu, Salon će se prezentirati u Trogiru i Šibeniku.