Trogir – izložba fotografija: PAŠTROĆ

UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017“ i izložba „Paštroć“

U okviru zajedničke izložbe aktivističke i dokumentarne fotografije povijesnih jezgri pod UNESCO-ovom zaštitom (Split, Dubrovnik i Trogir) pod nazivom „Paštroć“, koja će se održati u terminu 8. – 29. rujna 2017. godine u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar (otvaranje u petak, 8. 9. u 21:00 sat), namjera je tijekom jednoga vikenda u obliku foruma razmijeniti iskustva života u spomenicima između tri navedene sredine te donijeti zaključke kako se nositi s brojnim problemima i pritiscima u ljetnom, kao i prazninom u zimskom periodu godine. Izložba problematizira upravo trenutno stanje i negativne procese te se s Trogirom zaključuje program triju hrvatskih gradova sa zaštićenim povijesnim jezgrama, koji je započet izložbom „Krhotine“ u Galeriji fotografije Fotokluba Split, dok je svoju međufazu i evaluaciju doživio izložbom „Arcadia“ u dubrovačkoj Galeriji Otok, Art radionice Lazareti.

„UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017“ zamišljen je u obliku okruglog stola i otvorenog dijaloga koji će se održati na dan otvaranja izložbe (petak, 8. 9.) u Trogiru, u dvorištu Muzeja, dok nastavak slijedi dan poslije (subota, 9. 9.) u Splitu, u atriju Galerije umjetnina Split, gdje će se održati tribina o samim procesima. Uoči samih rasprava, stanari triju povijesnih jezgri, sudionici foruma i drugi zainteresirani građani obići će lokalitete jezgri uz vodstvo domaćina te analizirali stanje, kao i razmjeniti negativna i pozitivna iskustva na samom terenu.

Sugovornici odnosno prezenteri uglavnom su članovi udruga i incijativa, a neki ujedno i stanari jezgri s dugogodišnjim iskustvom djelovanja u ovoj tematici, bilo na civilnom, bilo na znanstvenom i institucionalnom polju.

Na okruglom stolu naziva „Život u spomeniku“ analizirati će se trenutno stanje s naglaskom na komunalni i sanitarni red, modelima i načinima zaustavljanja iseljavanja i opstanaka primarnih djelatnosti primjerice obrtnika, te modelima (samo)financiranja i reinvestiranja u jezgre. Razgovarati će se i o planovima upravljanja povijesnim jezgrama i drugim zakonskim dokumentima, samim sustavom upravljanja i stanarima odnosno građanima kao njihovim sudionicima pri izradi i kasnijem nadzoru. Svoja dubrovačka iskustva i dosadašnje aktivnosti predstaviti će Marija Grazio, sudionica povjerenstva pri izradi dubrovačkog Koncepta plana upravljanja povijesnom jezgrom, inače stanarka jezgre i profesorica klavira i arhitekt Lukša Suhor, član Udruge Placa – kolektiva za istraživanje u prostoru. Splitske aktivnosti predstaviti će Dalibor Popovič, član Građanske inicijative Split i sudionik povjerenstva pri izradi Plana upravljanja povijesnim kompleksom Splita s Dioklecijanovom palačom i Marin Krpetić, predsjednik Udruge stanovnika povijesne jezgre grada Splita Get, dok će domaćine iz Trogira predstavljati dr. sc. Dunja Babić, povjesničarka umjetnosti i galicist, sudionica radne skupine za izradu I. faze Plana upravljanja i održivog razvoja Grada Trogira te Lujana Paraman, arheologinja iz Muzeja grada Trogira i članica Građanske akcije Trogir.

Tribinu „Agresivni procesi gentrifikacije i turistifikacije“, otvoriti će dr. sc. Ana Peraica, povjesničarka umjetnosti sa polja novih medija i stanarka splitske jezgre. Pojasniti će pojmove i progovoriti o samim procesima, uzrocima, primjerima iz drugih sredina u poodmaklim fazama, ali i trenutnom stadiju naših jezgri, te mogućim predviđanjima i modelima zaštite. Diana Magdić, sociologinja i novinarka iz Udruge Teserakt opisat će načine sudjelovanja javnosti i stanara u planiranju i upravljanju zaštićenim zonama, te iznijeti neke primjere iz prakse drugih gradova. Na nju će se nadovezati Ida Polzer, arhitektica iz dubrovačke Udruge Placa, koja će zaključiti tribinu osvrtom na odnos grada i turističke tipologije. Predstavit će projekt „Prebukirani grad“ kojim su istražene nove metodologije, omogućavanjem svojevrsnog balansa između sukobljenih dinamika turizma i grada.

Manje formalna druženja, s ciljem povezivanja, održati će se nakon okruglog stola odnosno tribine i to prvi dan po otvaranju izložbe, te završnog dana na druženju u javnom prostoru nekomercijaliziranih pjaceta i ulica koje su i dalje mjesto za nesmetano okupljanje građana.

 

PROGRAM

petak, 8. 9. 2017., Trogir

16:00 h // VOÐENJE

Obilazak lokaliteta trogirske jezgre i razmjena iskustava u urbanom prostoru uz vodstvo i prezentaciju domaćina.

polazišna tocka: Sjeverna gradska vrata

 

18:00 h // OKRUGLI STOL

„Život u spomeniku” – okrugli stol na primjeru triju povijesnih jezgri pod zaštitom UNESCO-a (Split, Dubrovnik i Trogir)

Muzej grada Trogira, dvorište muzeja

 

21:00 h // IZLOŽBA

„Paštroć” – otvaranje izložbe aktivističke i dokumentarne fotografije povijesnih jezgri Splita, Dubrovnika i Trogira.

Muzej grada Trogira, galerija Cate Dujšin Ribar

 

subota, 9. 9. 2017., Split

16:00 h // VOÐENJE

Obilazak lokaliteta splitske jezgre i razmjena iskustava u urbanom prostoru uz vodstvo i prezentaciju domaćina.

polazišna točka: Zlatna vrata

 

18:00 h // TRIBINA

„Agresivni procesi gentrifikacije i turistifikacije”

Galerija umjetnina Split, atrij galerije

 

21:00 h // FINALE

Zajedničko druženje stanara povijesnih jezgri gradova Splita, Dubrovnika i Trogira i ostalih sudionika

skrivene lokacije rijetko nezagušenih i nekomercijaliziranih javnih prostora