“Transformacije: Angel” u Zebri

Odlučili smo najaviti izložbu koja možda i neće biti za svačiji ukus, ali što ne znači da nema i onih kojima bi se mogla svidjeti.  Dakle, u prostorijama udruge “Društo Zebra” 21. studenog  se ponovo, nakon godinu dana, otvara izložba ‘Transformacije: Angel’ autora Damiana Nenadića, čiji glavni je motiv Angel, osoba koja je prošla proces promjene spola.

“’Transformacije: Angel’ izložba je koja ne tematizira transseksualnost samo u svom umjetničkom izričaju – tamo gdje ju obično i nalazimo – fotografije drag performansa, u sasvim zatvorenom kontekstu noći, klubova, miljea ili pak svjetala pozornice, glitera i prenaglašenog make up-a i kostima.

Prilikom umjetničke obrade teme transrodnosti Damjanovo fotografsko oko zalazi u prostor intimnog, i za razliku od uobičajenog pristupa donosi pogled u svakodnevicu, razotkrivajući glamur kao masku, koja se pridaje transrodnosti ne bi li ju se učinilo društveno prihvatljivom.

Na taj način fotograf Damian Nenadić donosi na određen način ekskluzivnu priču o dualnosti, identitetu, seksualnosti i rodu.”

Damian Nenandić zagrebačkoj se publici već predstavio prošle godine izložbom “Matica” u Kuli Lotršćak u sklopu programa “Prvo okidanje”, a trenutno studira fotografiju i snimanje na trećoj godini predidplomskog studija  Akademije Dramske Umjetnosti.