Suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine

Izložba 'Optimalne projekcije - suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine' otvara se u utorak, 19. lipnja, u 20 sati, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Izložba fotografija dvadeset i jednog fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, pruža tek djelomični uvid u bogatstvo tema i motiva kojim mlada generacija fotografa vidi i bilježi vlastitu stvarnost.

Izložba ‘Optimalne projekcije – suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine’ otvara se u utorak, 19. lipnja, u 20 sati, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Izložba fotografija dvadeset i jednog fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, pruža tek djelomični uvid u bogatstvo tema i motiva kojim mlada generacija fotografa vidi i bilježi vlastitu stvarnost.

‘U tu su se ne tako davnu stvarnost uvukle dramatične scene iz Čečenije, ikone vjerske tradicije, sovjetske povijesti, ali i suvremena turbulentna urbana svakodnevica.

Pored suvremene urbane stvarnosti centara poput Moskve i Sankt Peterburga, živi Rusija svoj vječni ruralni i provincijski život. Pojedini autori stvaraju fascinantne slike stvarnosti koja ih okružuje, zalaze u intimu osobnih prostora i osobnih sudbina  ili autorefleksije u vlastitom ambijentu.

Širina i pronicljivost kojima je mlada generacija medijem fotografije prepoznala, zamijetila i zabilježila gotovo sve aspekte vlastite svakidašnjice, šumove jednog turbulentnog razdoblja, ali i tišinu dalekih ravnica. Pravoslavlje i revolucionarnost otaca i djedova, ali i kontroverzno okruženje vlastite sadašnjosti. Ona je toliko bogata prizorima, zbivanjima, akcijom i tišinom u tolikoj mjeri da je ova izložba samo slikovni fragment te velike zemlje na Istoku.

Pažnja koju posvećujemo mladoj generaciji fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, mali je doprinos otplati duga jednoj velikoj kulturi i umjetnosti koja je u 20. stoljeću itekako, a u fotografiji posebno, zadužila Zapadnu kulturu u cjelini.’ Želimir Koščević, prof.

Kustos: prof. Želimir Koščević
Umjetnici: Dmitrij Beljakov, Pavel Golovkin, Lucia Ganieva, Sergej Karpov, Leo Klenin, Anastasia Kičigina, Aleksandar Krjažev, Slava Koroljov, Marina Krugljakova, Ivan Mihajlov, Aleksej Malgavko, Aleksej Mjakišev, Vija Muragina, Aleks Naanu, Uladzimir Parfjanok, Nataša Pavlovskaja, Aleksandr Petrosjan, Ilja Pitalev, Pavel Smertin, Vladimir Sokolajev, Evgeni Zalužnij. (culturenet.hr)