Steve McCurry izlaže u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u subotu, 5. svibnja 2012., u 2o sati otvara se izložba fotografija "Trenutak nezaštićenosti" jednog od najznačajnijih svjetskih fotoreportera, Amerikanca Stevea McCurrya.

Sharbat Gula, Afghan girl, © 1984 Steve McCurry. All rights reserved.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u subotu, 5. svibnja 2012., u 2o sati otvara se izložba fotografija  “Trenutak nezaštićenosti” jednog od najznačajnijih  svjetskih fotoreportera, Amerikanca Stevea McCurrya.

Riječ je o velikoj izložbi od blizu 160 fotografija većeg formata, među kojima je i jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija, portret afganistanske djevojčice Sharbat Gula iz 1984. Na izložbi je također moguće vidjeti film ‘Potraga za ‘afganistanskom djevojčicom’ iz 2002. godine, koji dokumentira traženje i pronalazak njegovog proslavljenog modela 18 godina kasnije.

Steve McCurry je rođen 1950. g. u Philadelphiji, a diplomirao je na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog Sveučilišta. Nakon završetka studija dvije godine radio je u novinama, a potom kao slobodnjak odlazi u Indiju.

Član je agencije Magnum Photo od 1986. godine. Bio je na poprištu mnogih međunarodnih i građanskih sukoba, među ostalima fotografirao je događanja u Burmi, Šri Lanki, Bejrutu, Kambodži, na Filipinima, u Zaljevskome ratu te ratu na području bivše Jugoslavije, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet.

McCurry je svoje radove objavio u svim važnijim svjetskim časopisima, a stalni je suradnik časopisa National Geographic. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA). Iste je godine osvojio i četiri prve nagrade Svjetskog udruženja za novinsku fotografiju (World Press Photo) te je jedini fotograf u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Također, dvostruki je dobitnik Nagrade Olivier Rebbot.

Svoje radove izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim galerijama i muzejima diljem globusa, a objavio je i više knjiga među kojima svakako valja istaknuti The Imperial Way (Imperijalnim putovima), 1985., Monsoon (Monsun),1988., South Southeast (Jug, jugoistok), 2000., Sanctuary (Svetište), 2002., The Path to Buddha: A Tibetan Pilgrimage (Put do Buddhe: tibetansko hodočašće), 2003., Looking East (Pogled na istok), 2006., In the Shadow of Mountains (U sjeni planina), 2007., The Unguarded Moment (Trenutak nezaštićenosti), 2009. i The Iconic Photographs (Fotografske ikone), 2011.

Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja 2012.