Split – PHOTO TALK: Marko Šolić

U petak, 28. 7. 2017., u 20 sati u Galeriji Fotokluba Split održat će se 12. PHOTO TALK. Gost je mladi zagrebački fotograf te profesor fizike i informatike Marko Šolić.

Tema 12. Photo TALK-a jest “Photoshop vs. stvarnost”.

Prilikom fotografiranja, stvaramo sliku stvarnosti na senzoru fotoaparata koju potom gledamo na nekom zaslonu ili na papiru. Idealan fotoaparat idealno bi prikazao stvarnost na ekranu mobitela ili računala, baš onako kako je vide naše oči. Ako koristimo Photoshop, to je prihvatljivo dok ispravljamo greške fotoaparata i približavamo dobivenu sliku pravoj stvarnosti, ali prelazi granicu kad počnemo iskrivljavati stvarnost i prikazivati je drukčijom nego što ona zaista jest.
Na ovom ćete predavanju vidjeti kako su sve prethodne rečenice ne samo činjenično krive nego i potpuno besmislene. Osnovna znanstvena pismenost mijenja način na koji vidimo svijet oko sebe, a usput mijenja i shvaćanje načina na koji funkcioniraju fotoaparat, naše oči i naš mozak.
Da biste saznali kako stvari zaista izgledaju, potrebno je umjesto očiju koristiti znanstvenu metodu, što ćemo i učiniti na ovom predavanju.

Zbog ograničena kapaciteta, prvih 30 posjetitelja koji se prijave na info@fotoklubsplit.hr mogu prisustvovati predavanju. (Prednost imaju članovi Fotokluba Split, a ako ste se prijavili i ne možete stići na predavanje, MOLIMO VAS da nam javite i da ne zauzimate mjesto nekom drugom).

Marko Šolić ima položen majstorski ispit za fotografa te je vlasnik obrta SHOOT ME, radi kao profesor fizike i informatike, urednik je fotografije na portalima Soundguardian i usporedi.hr, a fotografije su mu objavljivane u skoro svim većim hrvatskim medijima.