Split – PHOTO TALK: Darko Škrobonja

U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine u 19 sati u Salonu Galić, Marmontova 3, održat će se 25. Photo Talk, a gost je multimedjalni umjetnik Darko Škrobonja. Autor će govoriti o svom višegodišnjem projektu “dnevnik C-41” koji je trenutno izložen u Salonu Galić – od inicijalne motivacije, potrage za glavnom temom preko fotografskih tehnika koje su korištene da bi se cijeli projekt realizirao, do foto knjige koja je finalni rezultat cijelog procesa.

Izvadak iz predgovora kataloga izložbe

“Ciklus fotografija dnevnik C-41 nastao je na spontanim i besciljnim šetanjima autora po rutama čiji odabir je djelomično slučajan a djelomično proizlazi iz autorovog cjeloživotnog iskustva odrastanja u Splitu. Ta lutanja svoj smisao dobivaju kroz motive koji ih čine baš takvima kakva jesu, a koja autor bilježi u tehnici analogne fotografije u boji srednjeg formata. Te fotografije prikazuju grad oslobođen od kulisa i glamura, od lažne reprezentacije, te otkrivaju istovremeno lakoću i težinu života u njemu.”

Tonči Kranjčević Batalić

O autoru

Darko Škrobonja rođen je 1986. godine u Splitu gdje 2005. godine završava II. jezičnu gimnaziju.
Godine 2010. završava školu filma u Kino klubu Split nakon čega upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer Film i video.
Godine 2012. odlazi u Njemačku u HBK Braunschweig kao Erasmus stipendist i uspješno polaže ljetni semestar u klasi prof. Corinne Schnitt i prof. Candice Breitz.
Godine 2013. postaje sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) Filma i videa, a godine 2016 završava diplomski studij Medijske umjetnosti na UMAS-u.
Tokom studija radio je kao snimatelj i direktor fotografije na snimanju mnogih studentskih te nekoliko profesionalnih projekata.
Kao student izlagao je na više grupnih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj među kojima je i 38. Splitski salon sa radom „Baba“, 2015.
Godine 2015., pod mentorstvom prof. Mirka Pivčevića, imao je prvu samostalnu izložbu fotografija, “Nasip” u galeriji Bez Naziva. Iste godine imao je i drugu samostalnu izložbu, “Miro” u Galeriji umjetnina u Splitu u sklopu projekta Fast Forward.
Godine 2016. izlagao je seriju fotografija na grupnoj izložbi Almissa open art festivala u Omišu te radio na realizaciji i foto dokumentaciji projekta “DO IT” u Galeriji umjetnina u Splitu.
Godine 2017. imao je samostalnu izložbu, “Sade Sati” u salonu Galić u Splitu te izlagao u galeriji Greta u Zagrebu na grupnoj izložbi “Osmi dan”.
Godine 2018. imao je samostalnu izložbu u galeriji kluba Kocka u Splitu pod nazivom “Grad Križeva”.
Godine 2019. imao je samostalnu izložbu u salonu Galić u Splitu pod nazivnom “Dnevnik C-41″. Na izložbi je prestavljena i istoimena umjetnička knjiga.
Autor je, kamerman i direktor fotografije za više kratkih igranih i dokumentarnih filmova.