Split – Okrugli stol „Socijalna isključenost starijih osoba i aktivizam mladih“

Foto klub Fotoakademija Split organizira Okrugli stol „Socijalna isključenost starijih osoba i aktivizam mladih“ u Muzeju grada Splita, Papalićeva 1, u utorak, 19.02.2013. godine u 10,30 sati.

POZIV NA SUDJELOVANJE

Okrugli stol

„Socijalna isključenost starijih osoba i aktivizam mladih“

 

Okrugli stol „Socijalna isključenost starijih osoba i aktivizam mladih“organiziran je u sklopu projekta „Most“ Fotoakademije Split. Projekt su osmislili i provode ga mladi, uzrasta od 14 do 21 godine sa ciljem povezivanja generacija, poticanja međugeneracijske solidarnosti i zbližavanja mladih sa osobama smještenim u domove za starije.
Projekt „Most“ odobren je od Ministarstva socijalne politike i mladih te od Agencije za mobilnost i programe EU (kroz Program „Mladi na djelu“).

Cilj Okruglog stola je potaknuti raspravu o pitanjima:

  • problem socijalne isključenosti starijih osoba, posebno onih smještenih u domove za starije;
  • kako potaknuti socijalnu intergraciju starijeg stanovništva u zajednicu;
  • koje su specifičnosti vezane za aktivnosti sa starijim osobama;
  • kako senzibilizirati mlade za posebne potrebe osoba starije životne dobi, te ih potaknuti da se aktivnije uključe u projekte međugeneracijske solidarnosti;
  • koje predrasude vladaju o povezivanju generacija, te kako ih ukloniti;
  • što možemo naučiti iz primjera dobre prakse.

Gošće i gosti u uvodnim izlaganjima na Okruglom stolu biti će:
1. dr. sc. Mirjana Nazor, izv. prof. psihologije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu
2. Prof.dr.sc. Ivan Urlić, neuropsihijatar
3. Ana Drnasin, psihologinja u Ustanovi dom Vita
4. Marinela Petričević, voditeljica programa u Katoličkoj udruzi Lovret
5. Sandra Erceg, mentorica u projektu Most

Pozivamo sve zainteresirane građane, novinare, predstavnike civilnog društva, te druge društvene aktere na sudjelovanje i doprinos ovom Okruglom stolu.

Kontakt za dodatne informacije: Sandra Erceg, tajnica Fotoakademija Split, tel. 021/ 321 321 mob. 099/ 321 1 321.

Foto klub Fotoakademija Split – projekt „Most“

Projekt su na inicijativu voditelja kluba, umirovljenog ratnog snimatelja Zorana Ercega, osmislili i provode ga mladi, uzrasta od 14 do 18 godina.

Ciljevi projekta su osvijestiti probleme s kojima se susreću osobe starije životne dobi, socijalna integracija starijeg stanovništva u zajednicu, razvoj međugeneracijske komunikacije te senzibiliziranje javnosti, a posebno mlađeg stanovništva za posebne potrebe osoba starije životne dobi.

Projekt smo nazvali “Most” jer provedbom ovog projekta želimo doprinijeti izgradnji spone između starijih osoba i mladih.

Projekt je odobren od Ministarstva socijalne politike i mladih, te od Agencije za mobilnost i programe EU (kroz Program “Mladi na djelu”).

U dosadašnjim aktivnostima oraganizirali smo posjete domovima za starije i nemoćne kako bi se upoznali i zbližili sa starijim osobama, upoznali smo se s njihovim životnim pričama, snimili smo njihove portrete te izradili kolaž postere za svaku stariju osobu te na taj način predstavili njihove životne priče i njihove poruke upućene mladima.

Misao vodilja u osmišljavanju ovog projekta bila je da mladi fotografi Fotoakademije, te mladi iz splitskih osnovnih i srednjih škola pošalju snažnu poruku svom okruženju.

Našim fotografijama želimo senzibilizirati javnost na probleme socijalne isključenosti osoba starije životne dobi smještenih u domove za starije, ukazati na probleme s kojima se susreću te potaknuti razvoj međugeneracijske komunikacije, pomoći starijim osobama da se ne osjećaju odbačeno, zaboravljeno i bezvrijedno i pokazati im da cijenimo njihovo bogato životno iskustvo od kojeg mladi mogu štošta naučiti.

Provedbu projekta smo započeli u 09/2012 godine kako bi dali svoj doprinos Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Više informacija o projektu može se vidjeti na linku:

http://www.fotoakademija.hr/vijest,410,%E2%80%9Emost%E2%80%9C-%E2%80%93-povezuje-generacije

Galerija sa fotografijama snimljenim tijekom provedbe projekta može se vidjeti na linku:

http://www.fotoakademija.hr/fotografije,223,

Galerija sa fotografijama snimljenim na otvaranju izložbe „Životne priče“ može se vidjeti na linku:

http://www.fotoakademija.hr/fotografije,224,