Split: Komemoracija za dr. Živka Gatina

U petak, 3. kolovoza 2018. u 19:30 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5 održat će se komemoracija na kojoj će posljednji pozdrav Živku Gatinu uputiti prijatelji, poznanici, kolege i rodbina.

Živko Gatin bio je doktor agronomskih znanosti u mirovini i prvi fotoreporter lista Slobodna Dalmacija. Živio je u Splitu gdje je i rođen 1923. godine. Fotografijom se počeo baviti kao učenik splitske Realne gimnazije. Nakon mature 1942. godine odlazi u partizane. Dobiva press-iskaznicu Slobodne Dalmacije broj jedan. U pojati na Mosoru 1943. tiska prvi broj “Slobodne Dalmacije”, te osniva njezinu foto-sekciju na čelu koje ostaje do svibnja 1945. godine.

Kao prvi fotoreporter “Slobodne Dalmacije” s kolegama organizira izložbe pod nazivom „Narod Dalmacije u borbi za oslobođenje“. Snima Tita u Jajcu, Drvaru i na Visu 1944. i portretira ga. Bilježi akcije svojih suboraca. Snima Tita s Randolphom Churchillom i Saharovim. Portretira američkog novinara Waltera Bernsteina, poznatog holivudskog filmskog i televizijskog scenarista i producenta, prvog novinara koji je intervjuirao Tita i s ratišta izvještavao za američki vojni tjednik “Yank“, a reportaže ilustrirao Gattinovim fotografijama.

Nakon oslobođenja Živko Gatin odlazi u Zagreb i postaje šefom Centra za fotodokumentaciju Odjela za štampu Sabora RH, prve hrvatske fotoagencije. Ubrzo napušta fotografiju i upisuje Agronomski Fakultet u Zagrebu te odlazi na daljnje školovanje u Rusiju. Karijera fotoreportera bila mu je kratka, no njegov je doprinos utkan u temelje fotonovinarstva.

Godine 1964. vraća se u domovinu, a od 1965. u suradnji sa svjetskim institutima Amerike, Japana, Rusije i Francuske stvara najveći dalmatinski poljoprivredni projekt svih vremena – dolinu Neretve. U mirovinu odlazi godine 1978. Od tada je radio na raznim projektima, objavljivao, fotografirao i povremeno pisao za “Slobodnu Dalmaciju”. Preminuo je u 96. godini života, u Splitu, 28. 7. 2018.