Split – izložba: SANDRA STERLE | Zaboraviti, sjetiti se, znati

Galerija umjetnina ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe “Zaboraviti, sjetiti se, znati” Sandre Sterle u utorak, 12. prosinca 2017. godine, u 19 sati. Izložba je otvorena do 7. siječnja 2018. godine.

Sandra Sterle "Minnie (True Stories)", 1998., video (kadar iz videa)
Sandra Sterle, “Minnie (True Stories)”, 1998., video (kadar iz videouratka)

 

…U pogledu stava prema realizaciji umjetničkog objekta Sandra Sterle, iako po primarnom obrazovanju kiparica, na tragu je otpora prema umjetničkom objektu kojeg je u suvremeno stvaralaštvo unijela generacija neoavangardista šezdesetih godina. Iako realizira serije fotografija i video radove, a u zadnje vrijeme i film i autorsku knjigu, evidentno je da je proces zanima više od rezultata, te da prezentaciju svog rada realizira kao posljedicu pragmatične potrebe za izlaganjem, proizašle iz kulturnog sustava, a ne po vlastitoj vokaciji. Čini se da joj zato medijski najbolje odgovara nestabilna priroda tehnološke umjetnosti koja je izložena neprekidnom razvoju i transformaciji formata, iskliznućima, bugovima i glitchevima, pregaranjima, mogućnostima ponovne montaže, zbog čega zauvijek ostaje otvorenom formom. Stoga se prezentacija njenog rada, iako uključuje profesionalno realiziranu video i fotografsku dokumentaciju performansa, razvija kroz fragmente izdvojene u fokusne točke kojima pažnju gledatelja sa središnje radnje usmjerava na detalje, rekvizite, paralelni narativ o medijskim formatima, refleksije publike, što upućuje na njenu skepsu po pitanju konačnosti i jednodimenzionalnosti društvenih narativa i intuitivno prihvaćanje nestabilnosti i proizvoljnosti same prirode stvari, kao i nuždu njihovog neprekidnog propitivanja.
Izložba Zaboraviti, sjetiti se, znati, poput uostalom umjetničine istoimene autorske knjige, zamišljena je stoga kao vremenskim slijedom neodređen presjek umjetničinog opusa, kao otvoren, nedovršen, promjenljiv ambijentalan sustav projekata koje je umjetnica realizirala u disciplinama i medijima performansa, s audio i video projekcijama, skoro zaboravljenim objektima, dokumentarnim i fikcionalnim fotografijama i tekstovima. Izložba po konceptu Sandre Sterle predstavlja umjetničko djelo kojeg čine i u kojeg se iz potrebe ili mogućnosti uspostave novih asocijativnih veza i tumačenja slijeva materijalni i konotativni talog projekata koje je zaboravila, kojih se sjetila i koje treba znati. Sve u iskrenom naporu određivanja sebe sada i ovdje u srazu sa zadanim, zatečenim, nametnutim i zaobiđenim situacijama, izazovima i pitanjima koje nam postavlja povijesno vrijeme vlastitih života…’ (iz predgovora Branka Franceschija)

Kustos izložbe: Branko Franceschi.

Katalog izložbe, realiziran u suradnji s HULU Split, objavljuje i tekstove Irene Bekić i Ruth Noack.

Sandra Sterle

Sandra Sterle (Zadar, 1965.) medijska je umjetnica i profesorica izvedbenih umjetnosti i videozapisa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Hrvatska. Diplomirala je na Kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i nastavila studij na Odsjeku za film i video na Kunstakademie u Dusseldorfu 1995. – 1996. (prof. Nan Hoover). Svoj je rad performansima i izložbama predstavila u brojnim međunarodnim umjetničkim institucijama kao što su: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Kunsthalle Fridericanum, Kassel; Muzej Ludwig, Aachen; Muzej moderne umjetnosti, Arnhem; Gate Foundation, Amsterdam; Galerija W139, Amsterdam; Museo de Arte & Disegno Contemporaneo, Kostarika; Muzej Nacionalnog centra za umjetnost Reina Sofia, Madrid; Instytut Sztuki Wyspa, Gdanjsk; Berlin Academy, Berlin; Museet za Samtidskunst, Roskilde; Fundacio Antoni Tapies, Barcelona; Lokacija 1 Galerija New York; Artist Space, New York. Njezini su radovi dio nekolicine javnih arhiva i zbirki MMSU-a Rijeke, Galerije umjetnina u Splitu i privatnih zbirki.

 

Više podataka o umjetnici možete pronaći na www.sandrasterle.com

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Splita, Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, te Ministarstva kulture RH.