Split – izložba: NIKA RADIĆ | Puno putujemo/We Travel a Lot

Izložba pod nazivom „Puno putujemo“ umjetnice Nike Radić može se pogledati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split do 19. listopada 2017. godine.

Instalaciju čini serija fotografija, drvena prostorna konstrukcija s fotografijama, audio instalacije i dvije video projekcije ‘Yurei’ i „Noćni portir“, a većina je nastala u Kyotu ove godine za umjetničinog boravka u Vili Kamogawa Goethe instituta.

Koristeći se različitim umjetničkim medijima umjetnica gradi narativ koji govori o načinu na koji gledamo svijet kojem ne pripadamo, zemlje koje turistički  posjećujemo i fotografiramo, ponekad zamišljajući kako bi bilo u njima i živjeti.

Mogućnost trajnog života u drugoj zemlji često je tek privid, budući da sa sobom nosi niz skrivenih ograničenja od jezičnih do administrativnih zapreka.  Umjetnica konstruira  situaciju u kojoj paralelno egzistiraju privlačne mogućnosti i realnost s ograničenjima. Zemlje koje posjećujemo kao turisti, odnosno potrošači, nude jednu vidljivu stvarnost u koju se teško može uklopiti nečiji stvarni život.

Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968. gdje je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Također je završila povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču. U video radovima, multimedijskim instalacijama i fotografijama bavi se temama komunikacije i načinima na koji umjetnost može dokumentirati stvarnost. Bira pojedine trenutke koje svatko može doživjeti na sličan način, ali je zanima kako ih razni ljudi različito interpretiraju. S tim temama se bavila i teoretski te su joj tekstovi objavljivani u knjigama i časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kontakt: Nika Radić, nikaradic@yahoo.com