Split – izložba fotografija: Živko Gattin

Otvorenje izložbe Živka Gattina, najstarijeg fotoreportera Slobodne Dalmacije i člana Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva, bit će u srijedu 17. lipnja 2015. godine u 23.59 sati u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5 (otvorenje će uslijedit nakon prezentacije stvaralaštva Živka Gattina u sklopu proslave 72. godišnjice Slobodne Dalmacije u 20 sati, Meštrovićev Kaštelet – Crikvine).

Izložbu organiziraju Fotoklub Split i Slobodna Dalmacija, a moći će se pogledati do 1. srpnja 2015.

img494 copy

 

Biografija

Živko Gattin

Živko Gattin doktor je agronomskih znanosti u mirovini  i prvi fotoreporter lista Slobodna Dalmacija.  Živi u Splitu gdje je i rođen 1923. godine. Fotografijom se počeo baviti kao učenik splitske Realne gimnazije. Nakon mature 1942. godine odlazi u partizane. Dobiva press-iskaznicu Slobodne Dalmacije broj jedan. U pojati na Mosoru 1943. tiska prvi broj  “Slobodne Dalmacije”, te osniva  njezinu foto-sekciju na čelu koje ostaje do svibnja 1945. godine.
Kao prvi  fotoreporter “Slobodne Dalmacije” s kolegama organizira izložbe pod nazivom „Narod Dalmacije u borbi za oslobođenje“. Snima Tita u Jajcu, Drvaru i na Visu 1944. i portretira ga. Bilježi akcije svojih suboraca.  Snima Tita s Randolphom Churchillom i Saharovim. Portretira američkog novinara Waltera  Bernsteina, poznatog holivudskog filmskog i televizijskog scenarista i producenta, prvog novinara koji je intervjuirao Tita i s ratišta izvještavao za  američki vojni tjednik “Yank“, a reportaže ilustrirao Gattinovim fotografijama.
Nakon oslobođenja Živko Gattin odlazi u Zagreb i  postaje šefom Centra za fotodokumentaciju Odjela za štampu Sabora RH, prve hrvatske fotoagencije. Ubrzo napušta fotografiju i upisuje Agronomski Fakultet u Zagrebu te odlazi na daljnje školovanje u Rusiju. Karijera fotoreportera bila mu je kratka, no njegov je doprinos utkan u temelje fotonovinarstva.
Godine 1964. vraća se u domovinu, a od 1965. u suradnji sa svjetskim institutima Amerike, Japana, Rusije i Francuske stvara najveći dalmatinski poljoprivredni projekt svih vremena – dolinu Neretve. U mirovinu odlazi godine 1978. i od tada do danas radi  na raznim projektima, objavljuje, fotografira i povremeno piše za “Slobodnu Dalmaciju”.
Pozdravimo pljeskom dr. Živka Gattina, koji zbog svojih visokih godina, nažalost, ne može prisustvovati dodjeli priznanja u Zagrebu, ali će ga rado primiti osobno prilikom otvaranja izložbe Hrvatske novinske fotografije u Splitu.

img511