Split – izložba fotografija: Tonka Jelača Marijančević – IGRANJA ISPOD POVRŠINE

U utorak, 10. studenog 2015. godine, u 19 sati u Galeriji fotografije, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija bračke kiparice i fotografkinje Tonke Jelače Marijančević pod nazivom Igranja ispod površine. Izložba će biti otvorena do 21. studenog 2015. godine.

 

IGRANJA ISPOD POVRŠINE

U svojoj prvoj samostalnoj izložbi fotografija Tonka Jelača-Marijančević inspirira se vodom, ali ne zadržava se na sigurnoj udaljenosti od svog motiva već doslovce zaranja u njega. Tamo, ispod površine, gdje voda zamućuje nebitne detalje i prigušuje kakofoniju površnosti koja nam svakodnevno napada čula i duhovni prostor, Tonka nalazi priliku za promjenu perspektive, za uočavanje i bilježenje neobično običnih trenutaka i naročito – priliku za igru: igru skoro bestežinskih tijela u vodenom mediju, igru kose i podvodne vegetacije s vodenim strujama, igru balona zraka pri ronjenju… Igranja ispod površine umjetnica pretače u igranja kompozicijom i bojom u nenametljivo prisnim lirskim fotografijama. Na nekima od njih prepoznajemo tijela i lica, neke su putopisno sjetne, a neke su gotovo apstraktne minimalističke kompozicije s jakim kontrastima i slikarskim efektima. Sve su, pak, prijateljski poziv na igru jer Tonka, čini se, zna da je nepatvorena igra poput dječje, u kojoj je dovoljno, primjerice, razburkati vodu i brzo zagnjuriti u stvorenu pjenu, jedan od posljednjih primjera istinske slobode pojedinca.

Hana Lukas Midžić

Izvadak iz predgovora kataloga izložbe.

TJ03

O autorici:

Tonka Jelača – Marijančević rođena je na Braču u klesarskoj obitelji 1965. godine. Završava Školu likovnih umjetnosti u Splitu (1983.) i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, smjer- kiparstvo (1987.) Postaje članom HULU Splita i izlaže na skupnim i samostalnim izložbama.

Fotografijom se počinje baviti 2011. te tečaj fotografije pohađa kod prof. Pere Dragičevića (2012.). Ovo joj je prva samostalna izložba fotografija fotografiranih podvodnom kamerom protekla dva ljeta.

Izbor fotografija sugerirao je prof. Pero Dragičević.