Split – izložba fotografija: Što je moglo, a sada više ne može

ŠTO JE MOGLO, A SADA VIŠE NE MOŽE
30 godina kiparske radionice ART-ljeto 87

Otvorenje: utorak, 5.12. 2017. godine u 19 sati.

Kustos: Branko Franceschi

Izložba razmatra nasljeđe projekta splitskog Art-ljeta 1987 tijekom kojeg su u središtu Splita po koncepciji Davora Matičevića i organizaciji HDLU-Split, a u suradnji sa Skupštinom općine Split, SOUR-om Brodosplit i turističkim savezom Grada Splita, postavljeni radovi trinaest renominiranih kipara iz tadašnje države, abecednim redom: Mrđan Bajić, Kosta Bogdanović, Jagoda Buić, Slavomir Drinković, Božidar Jelenić, Kažimir Hraste, Ivan Kožarić, Pavle Pejović, Matjaž Počivavšek, Ante Rašić, Duba Sambolec, Lujo Vodopivec i Gorki Žuvela.
Izložba predstavlja dokumentarne fotografije postava skulptura koje je snimio Ante Verzotti.

“Uvjereni smo zato u značenje napora i specifičnih okolnosti prepoznatih i koordinirahih u Splitu iniciranjem “Kiparske radionice” u sklopu ovogodišnjeg “Art-ljeta”. Malogdje se pojavljuje takva motivacija u sprezi grada nabijenog nasljeđem i suvremenošću življenja,od kojeg se polazi u kreiranju i u kojem se završava u izlaganju, uz industriju koja nudi, gotovo nameće, specifične tehničke uvjete izrade umjetnina – kao što je sklop okolnosti ponudio u Splitu. Opravdano je stoga da entuzijazam nekolicine inicijatora preraste u smišljeno vođenu aktivnost.

Dakako, osnovni zadatak je omogućiti stvaranje skulpture velikih dimenzija ali i znatno više od toga: omogućiti skulpturama da zažive u prostoru grada. To znači da je stvarna želja ove radionice stvoriti na razini test-poligona izgubljenu povezanost između umjetnika i društva ili ambijenta i umjetnosti. Time se naše nastojanje primiče priželjkivanim situacijama uspostavljanja uzročno-posljedičnih odnosa između naručioca, umjetnika, djela i korisnika. Taj lanac ili krug uzajamnosti nije dobio u jugoslavenskoj sredini odgovarajuće nove oblike, dok su stari oblici izgubljeni – osiromašenjem tržišta umjetnosti te nestankom ambicioznih mecena i suvremeno orjentiranih kolekcionara sve do zapuštanja zajedničkih potreba za umjetnošću. Gubitkom hijerarhije vrijednosti u svijesti javnosti-afirmacija privatnog kiča gotovo da je zamijenila pravo na postojanje zajedničkog, općeg umjetničkog dobra.” (iz teksta Davora Matičevića, Bilten kiparske radionice, HDLU-Split, 1987.)

Zahvaljujemo: Kažimiru Hrasti, Anti Verzottiju, HULU Split, Jasenki Splivalo, Edi Šegviću, Josipu Jurišiću (Brodograđevna industrija Split d.d.)

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Splita, Služba za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru i Ministarstva kulture RH)

Izložba je otvorena do 7.1.2018.

Ante Verzotti: Davor Matičević predstavlja skulpturu Jagode Buić, otvaranje izložbe Kiparske radionice ART-ljeta 87, Split