Split – izložba fotografija: STANKO KARAMAN | U sjećanje mi došla Dalmacija

U srijedu, 23. svibnja 2018. godine, u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5) održat će se otvorenje izložbe fotografija “U sjećanje mi došla Dalmacija” poznata splitskog fotoreportera Stanka Karamana.
U 48 crno-bijelih fotografija autor evocira karakteristične dalmatinske prizore s kraja 20. stoljeća. Izložene fotografije možete pogledati do 11. lipnja 2018. godine.

Iz predgovora kataloga

U mom dugogodišnjem radu bio sam najviše zaokupljen Dalmacijom, sportom i estradom. Ovu izložbu posvetio sam upravo našoj prekrasnoj Dalmaciji , toj ljepotici koja obiluje raznolikošću. Na mojim brojnim putovanjima upoznao sam prelijepe krajeve, divne ljude i običaje. Bilježio sam život seljaka, ribara, radnika… I pored ne baš lagodnog života, ti ljudi zračili su zadovoljstvom, iskazivali su snažnu volju za savladavanjem svakodnevnih teškoća, kako na otocima tako i u Dalmatinskoj zagori. Nisu zaboravili njegovati i tradiciju svojih prednika, a poseban dojam ostaviše žene koje sam sretao u različitim situacijama i pri poslovima za koje se smatralo da su „ muški.“

O autoru

Stanko Karaman rođen je 1943. godine u Splitu, gdje je završio osmogodišnju i srednju školu. U novinarstvu djeluje od 1964. godine kada je kao član splitskog dopisništva novinske kuće Vjesnik surađivao sa Sportskim novostima, Vjesnikom, Arenom, Plavim vjesnikom. Zajedno s mlađim kolegama iz dopisništva pohađao je novinarsku školu pri Institutu za novinarstvo bivše države.

U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1968. godine i ostaje joj vjeran do 2006. godine. Osam godina bio je voditelj njezine Fotoslužbe i član Uređivačkog kolegija dnevnika. Na PEA 90 (Prvenstvu Europe u atletici u Splitu) vodio je Fotoslužbu Prvenstva. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama kada je nagrađivan i pohvaljivan, a na “Susretima solidarnosti” novinskih kuća bivše države, u natjecanju najistaknutijih fotoreportera, njegovoj fotografiji “Pepeljuga iz Dicma” pripala je druga nagrada (Priština, 1978.) i treća nagrada za fotografiju “Na poslu” (Donji Milanovac, 1984.).

Snimke Stanka Karamana iz Domovinskog rata pohranjene su u arhiv Ministarstva obrane RH i objavljene u prvoj monografiji o Domovinskom ratu Hrvatska 1991. – fotografije. U vrijeme najvećih uspjeha legendarnog Miše Mate Kovača, izradio je fotografije za njegova prva dva albuma i četiri singla. Njegove fotografije našle su se u mnogim monografijama: Povijesne utakmice Hajduka, Hajduk Split 1911. -1981., Od Staroga placa do vrha Europe, Košarkaški klub Jugoplastika 1945. – 1980., Marko Polo Korčulanin, Trilogija Sveti Eustahije mučenik