Split – izložba fotografija: Shai Ginott – “Od početka”

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u nedjelju 23. veljače 2014. godine u 12 sati, održat će se otvorenje izložbe fotografija pod nazivom “Od početka” (From The Beginning), slavne izraelske fotografkinje s međunarodnom karijerom Shai Ginott. Izložbu u suradnji s Fotoklubom Split organiziraju Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Židovska općina Split.

Izložbu će otvoriti Veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj gdin. Yosef Amrani.

Izložba će biti otvorena do 13. ožujka 2014. godine.

Susret s prirodom je složeno iskustvo. Ono je duboko i slojevito kao listanje stranica povijesti, naizmjenično između svijeta stvarnosti i zamišljenoga svijeta, između onoga što se dogodilo u prošlosti i onoga što će se dogoditi u budućnosti. Snaga prirodne svjetlosti, zemlja, voda, nebo kao i svijet flore i faune – dramatično su opisani u biblijskoj priči o stvaranju. “I reče Bog: »Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!«.” (Postanak 1:6). Očuvanje prirode pojavljuje se u interakciji čovjeka i prirode i njegova značenja, kao njezina sastavnoga dijela. “ Gospod, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.” (Postanak 2:15). Ljepota prirode i mudrost stvaranja su izražene u Psalmima, i u prema riječima proroka. “…Pustinju ću pretvoriti u močvaru, a u vrela sušnu zemlju” (Izaija 41:18).

Čitanje Biblije je kao putovanje. To je putovanje osobnoga upoznavanja sa zemljom, s njezinim krajolicima, starim i novim mjestima, s poviješću starijega i novijeg doba i arheološkim ostacima koji nam služe kao putokazi. Sve prikazane fotografije snimljene su u Izraelu, u pustinji Negev, na obali Mediterana, Galilejskoga jezera i Mrtvog mora; u šumama Galileje i na snježnim vrhovima planine Hermon, za topla i suha ljeta, za kišne i hladne zime, u doba selidbe ptica i buđenja prirode u proljeće. Fotografije na ovoj izložbi prikazuju imaginarne krajolike, one se sastoje od dviju fotografija prikazanih jedna preko druge. Fotografije su preuzete iz knjige Razmišljanja, izdane 1999.g. od Ministarstva obrane Države Izrael.

O autorici:

Shai Ginott rođena je u Jeruzalemu 1958. Biolog po zanimanju, svoju karijeru fotografkinje likovne umjetnosti i prirode započela je 1984. kao direktorica fotografije Izraelske uprave za nacionalne parkove. Njezine fotografije objavljene su u novinama, časopisima i knjigama,
uključujući bestselere: Odjeci Krajolika (1992, Ministarstvo obrane), koji je osvojio zlatnu
nagradu na Međunarodnom sajmu knjiga u Jeruzalemu 1993. g.; Mjesto u srcu, Jeruzalem
(1995, Ministarstvo obrane); Izrael Sveta Zemlja (1995, Bruckmann); Izrael (1998,
Bruckmann), kao i Spektakularni Izrael (1998.,Hugh L. Levin, ASC), gdje je također bila i urednik fotografije. Shai Ginott drži razne fotografske radionice diljem Izraela. Njezine fotografije prikazane su na mnogim izložbama u Izraelu i inozemstvu, među ostalima i u Barbican Centru u Londonu i Olympus Galeriji u Tokiju.