Split – izložba fotografija: ‘Prijatelji mora – velikani hrvatske fotografije 50-ih’

‘Prijatelji mora – velikani hrvatske fotografije 50-ih’ naziv je jednotjedne izložbe koja je danas postavljena na otvorenom na Branimirovoj obali u Splitu, a kojom su predstavljene fotografije iz 50-ih godina prošlog stoljeća s tematikom hrvatskog Jadrana. Tik uz morsku obalu predstavljene su 64 fotografije velikog formata na panoima čija je visina veća od dva, a širina veća od jedan metar. ‘Ovo je najveća izložba fotografija u Hrvatskoj na otvorenom prostoru, a njen je cilj pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu kulturu hrvatske fotografije 50-ih godina prošlog stoljeća’, rekao je Denis Redić predsjednik riječke udruge organizatora izložbe Livingstone koja se bavi promicanjem hrvatskih nacionalnih kulturnih vrjednota. Istaknuo je kako su fotografije za ovu izložbu prikupljene iz fundusa nacionalnih muzeja i privatnih zbirki.

Po Redićevim riječima tijekom ljeta ovu će izložbu u 14 hrvatskih destinacija vidjeti više od milijun posjetitelja. Nakon Splita izložba će, kako je najavio, biti postavljena u Makarskoj, Baškoj, te na Rabu i u Rijeci, a do sada je ovog ljeta već bila postavljena u Malom Lošinju, Puli, Rovinju, Vrsaru, Crikvenicama, na Krku, te u Zadru, Biogradu i Šibeniku.

Na izložbi ‘Prijatelji mora –velikani hrvatske fotografije 50-ih’ predstavljeni su autori: Ante i Zvnimir Brkan, Joso Špralja, Tošo Dabac, Nikola Vučemilović, Milan Pavić, Đuro Griesbach, Fernando Soprano, Alojz Orel, Andro Damjanić, Ivo Tolić, Zlata Laura Mizner, Igor Emili, Viktor Hreljanović, Abdon Smokvina i Ervin Debeuc.

Izložba ‘Prijatelji mora’ organizira se već četvrtu godinu za redom, svake godine sa novom tematikom, prve je godine to bilo podmorje, a zatim, površina mora i život uz more. Po Redićevom objašnjenju cilj je svake godine izložbom fotografija ‘Prijatelji mora’ hrvatsko javnosti i svim posjetiteljima skrenuti pozornost na ulogu fotografije ‘u medijskoj kulturi te društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskog mora’.