Split – izložba fotografija: Petra Mrša – VJEŽBANJE OBITELJI

petra_mrsa-fotografija

 

 

U srijedu 25.11.2015. godine u 20 sati u galeriji MKC-a bit će otvorena izložba Vježbanje obitelji riječke umjetnice Petre Mrše.

Vježbanje obitelji  je performativno konceptualna serija fotografija, a završni dio istog umjetničkog koncepta čini i knjiga izdana u suizdavaštvu MMSU Rijeka, ARL, MKC Split i zagrebačke galerije Kranjčar.

Umjetničku knjigu će u galeriji MKC-a predstaviti istog dana u 19 sati Nataša Šuković, urednica izdanja i kustosica MMSU Rijeka te sama umjetnica Petra Mrša.

Umjetničin projekt Vježbanje obitelji započeo je 2014. s eksperimentiranjem i glavnom preokupacijom istraživanja na koji se način uhodani intimni odnosi unutar vlastite obitelji mogu promijeniti. Izložba predstavlja 38 fotografija koje su ušle u završnu seriju Vježbanja obitelji, a prikazuju članove autoričine obitelji kako izvode vježbe na izletu na Velebitu, a koje im je umjetnica postavila u namjeri da izađu iz uhodanih uloga i modela ponašanja.
Cijeli koncept Vježbanje obitelji dio je Mršinog diplomskog rada na studiju fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a u okviru projekta razvijen je i website rehearsingfamily.com putem kojeg su zainteresirane obitelji pozvane da se pridruže izvođenju vježbi te dostave dokumentaciju svojih iskustava putem fotografija, video ili zvučnih zapisa, transkripata ili tekstualnih opisa.

Umjetnička knjiga pored serije fotografija sadrži i tekstove kustosice Nataše Šuković i same umjetnice Petre Mrše, ali uključuje i doprinos drugih obitelji koje su se odazvale pozivu umjetnice. Dizajn knjige potpisuje zagrebački dizajner Jan Pavlović, pismo Hrvoje Živčić, ilustracije Stipan Tadić, prijevod na engleski Lidija Toman i lekturu Gordana Ožbolt.

 

.Više o projektu

Kako se uhodani intimni odnosi, čiji su članovi uljuljani i pasivni u svojim dobro poznatim, ne entuzijastičkim ulogama, mogu promijeniti? Kako se ove uloge mogu dovesti u pitanje na način da odgovor ne stigne iz postojećeg sustava znanja? Ako se znanje, kao što objašnjavaju M. Foucault i J. Butler, može dovesti u pitanje direktnim iskustvom, onda se znanje o sebi i drugome u intimnome odnosu, može preispitati poticanjem iskustva koje bi se razlikovalo od cjelokupnog dotadašnjeg zajedničkog iskustva. 
Sa željom da preispitam moć takvog, direktnog iskustva, odlučila sam zajednicu u kojoj imam “najtvrdokornije” intimne odnose – primarnu obitelj – odvesti u novu situaciju te svakom članu ponuditi da predloži neku aktivnost koju bismo radili zajedno po prvi puta.

Iz teksta PetreMrše

Petrini kolažirani portreti obiteljsku stopljenost dovode do doslovnosti. Ovi ljudi se doslovno pretaču jedni u druge! Oni vibriraju na istoj frekvenciji i ostaju sasvim različiti.
Za svoja fotografska bilježenja ona bira pročišćeni prostor i istrgnuti trenutak. Krajolik Velebita u kojem se zbiva ispričano putovanje je gotovo božanski. Nema zvuka, a nije gluh. Nema pokreta, a nije smrznut. Prizori doslovce vibriraju i ostavljaju zvukove nečujnima i kretanja neuhvatljivima.

Iz teksta Marine Viculin

Kroz naglašenu režiranost, Petrine fotografije kao da nam pokušavaju vizualizirati i razotkriti konstrukciju obiteljske mitologije koja je reprezentirana obiteljskom fotografijom. Kada se fotografiramo u obiteljskom okruženju, ne činimo to u vakuumu već odgovaramo na dominantne mitologije obiteljskog života, na koncepcije koje smo naslijedili i slike koje smo usvojili preko medija. Te internalizirane slike reflektiraju se na nas, uvodeći taj specifični pogled koji razmjenjujemo s članovima obitelji i koji nas definira. Petrine fotografije tako postaju dokument unutar kojeg se čita i reflektira kompleksnost razmjena pogleda.

Iz teksta Nataše Šuković

… …

O umjetnici

Petra Mrša je rođena 1985. godine u Rijeci. Završila je sociologiju i psihologiju, a Vježbanje obitelji je diplomski rad na studiju Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. Imala je deset samostalnih izložbi (HoxtonGallery, UK, SavignanoImmagini, Italija, Centralna postaja, Slovenija, Galerija VN, KIC, Galerija Waldinger, Galerija Kortil…) i dvadesetak skupnih (MSU Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Grada Zagreba, ULUPUH, POGON Jedinstvo, Galerija SC…). Sudjelovala je u umjetničkim kolonijama i multimedijskim projektima: IS_land 2 (2013), Pristajanja (2013), Otočka karta 2 (2014), Photobookevent (2014). Dobitnica je nagrada: Rovinj Photodays Akt (2010), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2011), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2012), SavignanoImmagini Best portfolio (2012), te nominirana za ESSL artaward 2013.

http://www.mmsu.hr/Default.aspx?art=978&sec=4

http://www.jutarnji.hr/petra-mrsa–snimam-vlastitu-obitelj-jer-nas-zelim-razgoliti-do-kraja/1163752/

http://www.jutarnji.hr/-za-nekoliko-godina–ovi-fotografi-vladat-ce-umjetnickim-svijetom-/1032858/