Split – izložba fotografija: Nicolo Sertorio – NA CESTI

Katalog-izložbe-1

Izložba se može besplatno pogledati u Dioklecijanovim podrumima od 4. srpnja do 15. srpnja 2016. godine (radno vrijeme Dioklecijanovih podruma: ponedjeljak – subota, 8:30 – 22:00 sata).

”Nicolò Sertorio: On The Road” samostalna je izložba umjetničke fotografije priznatoga i nagrađivanoga kalifornijskoga fotografa, predsjednika udruge profesionalnih fotografa sjeverne Kalifornije i San Francisco Bay Area. Sertorio se predstavlja fotografijama iz tri umjetničke cjeline: ”Once We Were Here” (2013. – 2015.), ”Rest Area of U.S. South West” (2012.) i ”On The Road” (2016.). Na izložbi će biti predstavljeno četrdesetak fotografija velika formata koje će biti otisnute u popratnoj publikaciji. Radi se o projektu međunarodne kulturne suradnje koji je dobio potporu Američkog veleposlanstva u Zagrebu, a bavi se fotografijom kulturnoga krajolika, što će biti tema ovogodišnje generalne konferencije ICOM-a u Milanu. Nicolò Sertorio utjelovljenje je suvremenoga umjetničkoga krajobraznoga fotografa. Njegove veličanstvene i kompozicijski čiste fotografije američkog Zapada i Jugozapada prikazuju točke savršenog svijeta na razini legende i ikoničnog poimanja prostora. Autor osvaja očaravajuće prostore, samo na prvi pogled napuštene i prazne, s osjećajem nježne energije i mira. Pritom uspijeva zabilježiti smirene trenutke, čiste i neokaljane prisutnošću kamere. Sertorio je više no itko od njegovih suvremenika prigrlio raspoloženje velikih majstora američke krajobrazne fotografije (E. Steichen, A. Adams, E. Weston) koje je spojio s genijalnošću i razmišljanjem beat generacije, uvijek iznova naglašavajući sigurno oko kojim prepoznaje i hvata vječne trenutke.

Izložba je realizirana u suradnji HULU Splita s Muzejom grada Koprivnice te pod pokroviteljstvom Grada Splita i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

 

1

Predavanje o fotografiji, subota 9. srpnja 2016. godine u 12 sati

Fotograf Nicolo Sertorio i kustosica Draženka Jalšić Ernečić u subotu, 9. srpnja, u 12 sati održat će u Dioklecijanovim podrumima predavanje za sve zainteresirane i, uz neformalno druženje, umjetnik će govoriti o svom iskustvu profesionalnog fotografa koji živi i djeluje na širem području sjeverne Kalifornije. Svoj rad predstavit će i fotografijama koje nisu dijelom postave izložbe, a odnose se na ciklus snimljen u ožujku 2016. godine na relaciji između San Francisca i Houstona.
Kako je Nicolò Sertorio kao umjetnik u više navrata sudjelovao na svjetski poznatom kultnom festivalu Burning Man, nastojat će slikom i zvukom dočarati djelić umjetničke atmosfere iz Black Rock Cityja.
Svi posjetitelji predavanja dobit će i opsežan katalog izložbe.

 

6