Split – izložba fotografija: MATKO MIJIĆ | Tragovi

U utorak, 12. lipnja 2018. godine, u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5) održat će se otvorenje izložbe Matka Mijića “Tragovi”. Izložbu možete pogledati do 26. lipnja 2018. godine.

Iz predgovora:

Očima koje su podešene da uvijek i u svemu pronalazi „sliku“ Matko Mijić je poput lovca – u onome što se rutinom svakodnevnog hoda uz i niz ulice ne gleda i nije vrijedno pažnje -započeo fotografirati, probirati, izabirati i rekonstruirati tragove, ogrebotine i „pismo“, vremena i nehata. Na zidovima, na pločnicima, starim vratima, daščanim konstrukcijama pod izmrvljenom žbukom, zakrpama, nadomjescima. Ono što zamjećuje objektiv i što se nerijetko tek, iščitavanjem zabilježenog i uvećavanjem, forenzički otkriva.

Margarita Sveštarov Šimat

O autoru

MATKO MIJIĆ rođen je u Splitu 21. rujna 1955. godine.
Osnovnu školu završio je u Milni na Braču. Srednju školu za primijenjenu umjetnost završio je u Splitu. Na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu diplomirao je na katedri kiparstva 1981. godine.
Od 1984. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika do zasnivanja radnog odnosa na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.
Od 1985. živi i radi u Trogiru, gdje je ostvario najveći dio svoga umjetničkog opusa.
Izlaže od 1976. godine i do danas je imao 43 samostalne izložbe i više od 200 skupnih. Radovi mu se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
U izdanju Muzeja grada Trogira objavljena mu je 1999. godine monografija autora Ive Šimata Banova, a snimljena su i četiri kratka TV-filma. Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada i priznanja.
Redovit je profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.