Split – izložba fotografija: Kristaq Sotiri

U petak, 15. travnja 2016. godine, u 20 sati u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, bit će otvorena izložba starih fotografija nekoć jednog od najvećih albanskih fotografa Kristaqa Sotirija (1884. – 1970.) naziva “Albanija između dva svijeta” (L’Albanie, d’un monde à l’autre).

Ovu iznimnu izložbu koja prikazuje ljude i običaje u Albaniji 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća donose nam francuski fotografi – kolekcionari Loïc Chauvin i Christian Raby. Na izložbi će biti izloženo 50 fotografija – reprodukcija sa staklenih negativa koji su se koristili u to vrijeme.

Izložba će biti otvorena do 3. svibnja 2016. godine.

 

O autoru:

Bespogovorno, Kristaq Sotiri pripada obitelji sjajnih albanskih fotografa koji su djelovali prije Drugoga svjetskog rata. Iako se njegov rad ne može izjednačiti ni po trajanju ni po obujmu s radom fotografske dinastije Marubi, koja sada uživa međunarodno priznanje, tehnička kvaliteta i tematski sadržaj njegovih radova svjedoče periodu velikih promjena, rapidne tranzicije iz otomanske ere u modernu albansku nacionalnu državu. Doista, svjesno il ne, Sotirijev rad nosi trag umjetnika koji je bio i produkt i glumac u društvu koje promatra.

Rođen 1884. u malenom selu blizu Korçe u jugoistočnoj Albaniji, Kristaq Sotiri emigrirao je u Sjedinjene Američke Države početkom 20. stoljeća. Nakon što se obučio za fotografa, 1923. vratio se živjeti i raditi u Korçi gdje je otvorio svoj fotografski studio. Albanija se taman oslobodila otomanske vlasti, a on je neumoljivo sakupljao fotografije svojih sunarodnjaka idućih 40 godina. Njegove kompleksne, rafinirane i delikatne fotografije često su dragocjene i nostalgične za to razdoblje. One su djelo talentiranoga portretnog fotografa, čija je kamera zabilježila albansko međuratno društvo koje pozira u sudioništvu. Za sobom je ostavio zbirku od gotovo 15 000 fotografija.