Split – izložba fotografija: Hrvatska novinska fotografija 2012

U Splitu možete razgledati najbolja fotografska ostvarenja hrvatskih fotoreportera nastala 2012. godine. Izložba je organizirana u sklopu 59. splitskog ljeta.

HRVATSKA NOVINSKA FOTOGRAFIJA

Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu 100 najboljih radova i prateću fotomonografiju. U njemu sudjeluju profesionalni hrvatski fotoreporteri s radovima prvenstveno iz Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta.
Projekt je započeo 2003. i svakom godinom raste opsegom i kvalitetom. Cilj je obuhvatiti cjelokupno djelovanje hrvatskih fotoreportera diljem zemlje i u inozemstvu. Naglasak se stavlja na domaću produkciju, ali se ne zanemaruje niti rad koji obavljaju diljem svijeta.

Najbolji radovi po kategorijama nagrađuju se novčano kao jedan oblik direktne pomoći fotoreporterima u njihovom stvaralaštvu. Promocija autora najboljih radova kroz izložbu, fotomonografiju i javne nastupe ima za svrhu nagraditi trud istih, ali i afirmirati novinsku fotografiju kao važan čimbenik u kulturnoj baštini nacije.

Osnovica izbora najboljih radova jest tročlani međunarodni žiri, sastavljen od profesionalaca koji poznaju prilike u Hrvatskoj i regiji, ali nisu direktno vezani za svakodnevnu scenu i fotoreportere. Fotografije koje sudjeluju u natječaju su šifrirane, a svi podaci o autoru i pripadajućoj medijskoj kući budu izbrisani kako bi žiri imao nepristran pristup izboru. U 2012.g. sudjelovao je 121 autor sa 1.843 fotografije.
Putujuća izložba godišnje posjeti 10-ak gradova, i sadrži 100 najboljih fotografija u okvirima 40×50 cm. Ispod svake fotografije nalazi se opsežan tekstualni opis fotografije na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi i strani posjetitelji izložbe imali bolji pregled što ona predstavlja. Na jednom mjestu se tako može dobiti pregled najvažnijih i najzanimljivijih zbivanja iz cijele Hrvatske.

Fotomonografija se sastoji od svih radova sa izložbe, distribuira se medijskim kućama, na izložbama i direktno u knjižnice diljem zemlje. Njena svrha je sustavna dokumentacija najboljih radova, kao neizostavan dio prezentacije novinske fotografije.

Ovaj projekt ostvaruje se isključivo kroz sponzorstva, većinom medijskih kuća koje imaju direktan interes da su njihovi djelatnici fotoreporteri motivirani i kvalitetno promovirani. Ostali sponzori poput Ministarstva kulture, gradova i županija diljem zemlje te komercijalnih tvrtki prepoznali su ovaj projekt kao zanimljiv i kulturno važan.
Fotografije iz proteklih natječaja mogu se pogledati na službenim stranicama Zbora, gdje se nalaze i sve informacije o radu i članovima.

Od 15.-28. veljače 2013. godine bio je otvoren 10. jubilarni natječaj „Hrvatska novinska fotografija“ za profesionalne fotoreportere s hrvatskim državljanstvom, članove Zbora fotoreportera Hrvatske. Natječaj se sastojao od 7 kategorija:

  • DOGAĐAJ
  • SVAKODNEVNI ŽIVOT
  • REPORTAŽA
  • PORTRET
  • KULTURA I UMJETNOST
  • SPORT
  • PRIRODA I OKOLIŠ

Autori sudjeluju s vlastitim odabirom fotografija koje su snimili u protekloj godini, neovisno jesu li ikada objavljene i gdje su snimljene. Tročlani međunarodni žiri sastao se početkom ožujka ove godine u sastavu:

  • Laurent Rebours – urednik fotografije agencije Associated Press, Francuska
  • Daria Bonera – urednica fotografije National Geographic Travelera, Italija
  • Matko Biljak – urednik fotografije Slobodne Dalmacije, Hrvatska.

Žiri je odabro pobjednike po kategorijama te 100 najboljih radova koji čine putujuću izložbu. Fotografije su postavljene u okvire 40×50 cm, a unutar okvira su i opisi na hrvatskom i engleskom jeziku.
Izložba će tijekom 2013. godine biti postavljena u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Vinkovcima te Slavonskom Brodu, dok su međunarodne izložbe planirane u Beču, Beogradu i Bruxellesu.