Split – izložba fotografija: HPD Mosor

Otvorenje tradicionalne izložbe planinarskih fotografija HPD-a Mosor održat će se u srijedu, 9.11.2016. godine, u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split u Marmontovoj 5. Fotografije će biti izložene u tom prostoru od 9.11. do 22. 11. 2016. godine. Izložba je organizirana u suradnji s Fotoklubom Split.

Tradicionalna izložba planinarskih fotografija HPD Mosor već dugi niz godina okuplja fotografe iz planinarskog djelokruga i na amaterski način predočava javnosti ljepote prirode i aktivnost zaljubljenika u planinu. Tako se iz godine u godinu prikazuju fotografije planinskih pejzaža, planinarenja, planinarskih događaja, alpinizma, speleologije, sportskog i klasičnog penjanja na stijene, visokogorstva, planinskog trčanja, turnog skijanja, planinske flore i faune te makro i apstraktne planinske fotografije.

Ovogodišnja izložba svrstava fotografije u četiri kategorije. Prva kategorija nosi naziv ”Blenda 22” prema stihovima stare planinarske pjesme i obuhvaća fotografije vezane za aktivnosti u kojima je opasnost najizraženija – alpinizam, sportsko i klasično penjanje, visokogorstvo, penjanje u ledu… Druga kategorija je ”Oku lijepo” i okuplja fotografije koje hvataju djeliće prirodnih ljepota što mame uzdahe. Tu se nalaze pejzaži, makro i apstraktna fotografija, planinarska flora i fauna. Treća kategorija je ”Planina i mi” koja pokazuje čovjeka/planinara u odnosu s planinom. Zadnja, četvrta, kategorija je speleologija. Prikazuje fotografije snimljene pod zemljom – u planinskim prostorima skrivenim od sunčeva sjaja.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 795 fotografija od 82 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Žiri pod vodstvom istaknutog splitskog fotografa Nenada Šaljića odabrao je 51 fotografiju koja će biti izložena. Nagrađene su fotografije po kategorijama: ”Krijesnice” autora Dinka Stopića – koja je ujedno najbolja fotografija izložbe i kategorije Speleologija, ”6B pod punim mjesecom” Zlatana Kurte za kategoriju Blenda 22, ”Snowstorm in the Vranica” Mirsada Mujanovića za kategoriju Oku lijepo, i fotografija ”Dolazim” Ivana Vidosavljevića za kategoriju Planina i mi. Pohvalu za fotografiju dobili su: Zoran Stanko za fotografiju ”Komna” i Đurđica Milosavljević za fotografiju ”Lampion”.