Split – izložba fotografija: Harald Schmitt: PUTOVANJA PREDRASUDAMA

Otvorenje: 26. siječnja 2017. u 19 sati,
Galerija Fotokluba Split, Marmontova 5.
Izložba će biti otvorena do 17. veljače 2017.

Izložba fotografija “Putovanje predrasudama – Istočna Europa” produkt je suradnje Fotokluba Split i Hrvatsko-njemačkog društva Split koja prikazuje stare i nove fotografije njemačkog fotografa Haralda Schmitta. Tijekom dugogodišnje karijere u njemačkom časopisu stern Harald je napravio fotoreportaže iz preko 130 zemalja, od kojih su mnogima dodijeljene međunarodno priznate nagrade.

Napravljen je izbor 18 fotografija iz razdoblja 1977.-1982. kada je radio kao akreditirani fotograf u bivšem DDR-u i s početka 90-ih prateći raspad SSSR-a, te 24 fotografije koje su napravljene u ljeto 2016. tijekom putovanja istočnom i jugoistočnom Europom.
Njegove stare fotografije svjedoče o prvim mirovnim demonstracijama i prvim pojavama opozicije u Istočnom Berlinu i zemljama bivšeg Istočnog bloka, važnim događanjima koja su dovela do pada Berlinskog zida, ali i o svakodnevnici u bivšem sistemu. Nove fotografije prate putovanje kroz Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Srbiju, Albaniju, Makedoniju, Grčku, Bugarsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Moldaviju, Estoniju, Litvu i Latviju, a izložba nosi naziv “Putovanje predrasudama – Istočna Europa”.

Hrvatsko-njemačko društvo Split odabralo je 20 fotografija s ovog putovanja i 20 iz razdoblja DDR-a kako bi ih prilagodili temi građanskog neposluha. Ovom temom se bavimo s polaznicima škole njemačkog jezika otkako smo 14.10.2016. godine obilježili 110. obljetnicu rođenja njemačke filozofkinje i političke teoretičarke Hannah Arendt. U suradnji s Literaturhaus Berlin preveli smo i postavili izložbu o njenom životu i radu, a splitski umjetnici napravili su radove na temu njenog citata „Nitko nema pravo biti poslušan“.

Zajedno s fotografijama Haralda Schmitta izložit će se i strip „Dvojba“ kojeg polaznici škole njemačkog jezika upravo završavaju pod mentorstvom akademskog slikara i strip autora Ivana Svaguše. Strip je kombinacija crteža i fotokolaža na temu građanskog neposluha, a kolažirane su upravo fotografije Haralda Schmitta koje će posjetitelji izložbe moći vidjeti i u originalu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na otvorenju izložbe.