Split – izložba fotografija: Alan Ross – “Premostiti svijet u crno – bijelom”

U petak 20. lipnja 2014. u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija američkog fotografa svjetske slave, dugogodišnjeg asistenta Ansela Adamsa, prof. Alana Rossa pod nazivom “Premostiti svijet u crno – bijelom” (Bridging the World in Black and White). Autor će prisustvovati otvorenju. Izložbu će otvoriti Davor Vuković, voditelj odnosa s javnošću HNK Split. Izložba će biti otvorena do 10. srpnja 2014.

O autoru:

Rođen u Kaliforniji, a od 1993. nastanjen u vizualno atraktivnom Santa Feu u New Mexicu. Alan Ross je svjetski poznati majstor umjetničke crno-bijele fotografije. On kombinira tradicionalne fotografske tehnike s modernom tehnologijom.

Iako Alan voli fotografirati veliki broj subjekata, u rasponu od detalja u arhitekturi do panoramskih pejzaža, on je najpoznatiji po tonski jedinstvenim crno-bijelim fotografijama američkog zapada. Njegove fotografije nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama diljem svijeta.

Svoj fotografski vid i tehniku brusio je tijekom zajedničkog rada s Ansel Adamsom kao njegov fotografski asistent. 1975. je osobno izabran od strane Adamsa da bude njegov ekskluzivni producent “Yosemite Special Edition” edicije za koju, skoro 40 godina već, ručno izrađuje fotografije s originalnih negativa koristeći tradicionalnu metodu tamne komore.

Priznat je i kao predani učitelj koji dijeli nesebično svoje fotografsko znanje. Također piše članke i blogove vezane za fotografiju, te uživa u putovanjima po svijetu gdje često organizira i fotografske radionice na kojima inspirira profesionalne i amaterske fotografe pomažući im u realizaciji svojih fotografskih ideja i vizija, koristeći iskustvo svog osobnog rada i godina koje je proveo kao asistent Ansel Adamsa.

Radio je i u cijelom nizu reklamnih kampanja poput one za Bank of America, zatim specijalne projekte za klijente poput Boeing, Nike, IBM, MCI….a surađivao je i s američkim nacionalnim parkovima na seriji pejzažnih murala velikih formata.