SmartDeblur – neoštra fotografija ipak ima svoje mjesto – u kanti za smeće

Danas u vrijeme masovnog širenja digitalne fotografije sve je više fotografa koji ne ulažu ni truda ni vremena u izradu fotografije jer im to nije bitno

Danas u vrijeme masovnog širenja digitalne fotografije sve je više fotografa koji ne ulažu ni truda ni vremena u izradu fotografije jer im to nije bitno, jer im je fotka samo slikica na računalo. S druge pak strane postoji grupa fotografa koji ne priznaju digitalnu fotografiju kao disciplinu jer nije direktno crtanje svijetlom.

Vladimir Yuznikov, zvati ćemo ga Vlado, je osmislio zanimljiv algoritam koji iz mutnih fotografija može re-kreirate čiste i oštre fotografije. Daleko je to od bukvalnog značenja ove rečenice, ali sami algoritam ima tu neku mogućnost da iskopa pokoji detalj iz krivo fokusirane fotografije, iz fotografije koja je mutna zbog pokreta – motion blur… – ali sve u granicama normale, a što je normala?

Uglavnom, neki tehnološki portali, a pozivajući se na mišljenja stručnjaka u fotografiji bi Vladi dali i Nobelovu nagradu. Nije čudno što je ovogodišnja Nobelova nagrada otišla Europskoj Uniji ili prethodna predsjedniku  Obami. Očito sama vrijednost i značenje te fotografije pada i postaje buzzword za nešto što je recimo – pa ok.

Stručnjak u fotografiji će prije svega izraditi oštru fotografiju, a onu mutnu, ako se već desi, će obrisati ili je ostaviti za nekakvu eksperimentalu. No, nije nužno da je za to potreban stručnjak, može i početnik, amater. Razmislite malo – koliko mutnih, trenutno neupotrebljivih fotografija držite na računalu, a s kojima imate plan očistiti ih?

SmartDeblur jest neka vrsta zanimljive aplikacije koja je matematički dovedena do jednog naprednijeg nivoa manipulacije fotografijom, međutim idemo malo, u fotografiji, zaboraviti na matematiku, algebru, piksele, rezolucije, idemo se malo posvetiti vizualnom podražaju i komunikaciji. U tom području Vlado je u najmanju ruku pao razred jer fotografija je prvenstveno oruđe, proizvod, djelo vizualne komunikacije.

Naravno, pozivamo vas da ga preuzmete, SmartDeblur, pokrenete i da se poigrate s njim, možda će te imati više sreće od nas.

Ono što SmartDeblur može s fotografije napraviti, a da nije neko CSI izoštravanje koje prelazi i granice dobrog ukusa, je manje više sve ono što mogu i ostali grafički alati, recimo Photoshop. Ok, Photoshop košta i nije jeftin, ali imamo besplatnu alternativu Gimp. Možda je SmartDeblur jači u nekom algoritmu od njih dvojice, ali dani rezultat izlazi iz okulara dobre vizualne komunikacije fotografijom.

Evo nekoliko primjera. SmartDeblur je odlično napravio izoštravanje slijedeće fotografije:

Motion blur efekt aplicirani u Photoshopu
SmartDeblur je fino odradio posao

Kako i stoji u potpisu fotografije, Motion blur je naneseni u Photoshopu.

A sada realni primjer. Na slijedećoj fotografiji nije Motion blur aplicirani u Photoshopu već je fotografija direktno snimljena s pomakom. Ova situacija vrlo česta u svakodnevici, ponajviše kod svjetlosno slabijih objektiva ili fotoaparata. Slabije osvjetljenje, duža ekspozicija i relativno mirna ruka – dobijemo slijedeće :

Zaboravite Motion blur u Photoshopu ovo je realna fotka :)
A ovo je pokušaj dobivanja kakve takve informacije na fotki.

Kako bi se reklo po domaći – nebu išlo. Takva fotografija jedino može završiti na nekoj konceptualnih eksperimentalnoj izložbi s glavnim naglaskom na mutnoću fotografije ili u kanti za smeće.

I još jedan promjer je fokus blur. Dakle, uživo smo odradili namjerno defokusiranje objekta kako bi ga pokušali popraviti u SmartDebluru. Uglavnom, iz priloženog je vidljivo da je rezultat daleko od toga da budemo zadovoljni.

Nismo išli pretjerivati.

Nešto on tu pokušava, ali daleko je to od čišćenja.

Te efekte čarobnog izoštravanja ipak ostavljamo Horatiu Cainu i jednoj od CSI ekipa.

Realnost je ipak znatno drugačija te činjenice koje u teoriji drže vodu i apsolutno su točne u praksi daju dosta loše rezultate.

Vlado od nas dobiva peticu iz zalaganja, peticu za trud, peticu iz informatike i matematike, ali dobiva jedva dvojku iz fotografije, čisto da ne ide na popravni već dalje u razradu još boljeg SmatrDeblura.

A svima koji su SmartDeblur nazvali čarobnim alatom koji će zauvijek riješiti probleme s fokusom na fotografijama čista jedinica. Umjesto korištenja takvih alata – uzmite fotoaparat i vježbajte fokus.

Dobro vam svijetlo i oštra slika.