SISCIA FOTOMARATON

Prvi fotomaraton u gradu Sisku održati će se 20. travnja 2013. godine u trajanju od 10.00 do 17.00 sati. "Siscia fotomaraton" je zamišljen na način da natjecatelji, startajući od Foto galerije Siscia obscura u ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, šetnjom sisačkim ulicama, obiđu cijeli grad, te kroz 10 zadanih tema pokažu svoje viđenje njegovih znamenitosti.

Prvi fotomaraton u gradu Sisku održati će se 20. travnja 2013. godine u trajanju od 10.00 do 17.00 sati.

“Siscia fotomaraton” je zamišljen na način da natjecatelji, startajući od Foto galerije Siscia obscura u ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, šetnjom sisačkim ulicama, obiđu cijeli grad, te kroz 10 zadanih tema pokažu svoje viđenje njegovih znamenitosti.

Na “Siscia fotomaraton” mogu se prijaviti ljudi svih dobnih skupina bez geografskih ograničenja putem on-line prijavnice na našoj internet stranici www.siscia-obscura.hr od 5.-15. travnja 2013. godine ili na sam dan održavanja.

Bitno je samo da imaju fotoaparat sa memorijskom karticom, a sporedno je jesu li profesionalni fotografi, fotografi amateri ili tek ljubitelji fotografije. U roku 2 dana nakon završenog “Siscia fotomaratona”, do ponoći 22. travnja 2013. godine, natjecatelji će poslati odabrane fotografije na e-mail: fotogalerija@siscia-obscura.hr, a stručno povjerenstvo će odabrati 3 najbolje iz svake kategorije te pobjednika natjecanja.

09. svibnja 2013. godine u 20.00 sati će biti otvorena izložba sa 30 najboljih radova na kojoj će biti uručene diplome i nagrade najboljim natjecateljima po kategorijama i grand Prix pobjedniku “Siscia fotomaratona” .

 

MEDIJSKI POKROVITELJI:

Večernji list, Jutarnji list, NST, Sisak info, Kostajnica info, KutinaVOX, Jabuka TV, Radio Sisak, Radio Quirinus, Radio postaja Novska, Cropix.

 

SPONZORI NATJECANJA:

Agrosimpa, Atlantis gradnja, Dom kulture KKV, Elektrooprema Badovinac, Gospodarenje otpadom Sisak, Gradski muzej Sisak, Mlin i pekare, Novi svijet, Optimum računala, Poliplex, Sisački vodovod, Utolica.

 

VREMENIK NATJECANJA:

 

DATUM VRIJEME DOGAĐAJ
5.-15. 4. 2013. 0-24 h online, ili u galeriji u radno verijeme (10-13, 18-20) PRIJAVE
20. 4. 2013. 9-10 h REGISTRACIJA, plaćanje kotizacije i preuzimanje tema
10-17 h “Siscia fotomaraton”
20.-22. 4. 2013. 0-24 h online Slanje fotografija putem e-maila
5. 5. 2013. do 24 h Objava pobjednika
9. 5. 2013. 20 h Otvorenje izložbe “Siscia fotomaratona”, dodjela nagrada i diploma

 

“SISCIA FOTOMARATON”  PRAVILA:
1. SUDJELOVANJE
Na “SISCIA FOTOMARATONU” mogu sudjelovati svi zaljubljenici u fotografiju, bilo profesionalci, amateri ili vlasnici fotoaparata. Nema dobne ni geografske granice, ali treba imati na umu da je fotomaraton fizički zahtjevan, iako se ne trči, te da mlađi od 16 godina moraju imati pristanak roditelja za sudjelovanje.
Jedini uvijet za sudjelovanje je da se pravovremeno prijavite putem našeg online obrasca na stranici www.siscia-obscura.hr, te da dođete na mjesto registracije u Foto galeriju “Siscia obscura” Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, preuzmete teme i uplatite kotizaciju od 9 do 10 sati na dan održavanja.
Mjesto natjecanja je grad Sisak 20. travnja 2013. godine u vremenu od 10.00-17.00 sati.

2. TEHNIČKA PRAVILA
Fotografije moraju biti snimljene isključivo na dan održavanja fotomaratona i u vremenu predviđenom za održavanje.
Sve fotografije moraju biti snimljene u JPEG formatu, najviše kvalitete s mogućnošću prijenosa EFIX podataka.
Fotografije mogu biti u boji i crno bijele, ali se ne smiju mjenjati podaci u datotekama i na fotografijama.
dozvoljena je MINIMALNA digitalna obrada (brightness, contrast, crop) sve iznad toga je neprihvatljivo.

3. TEME I BROJ RADOVA

Siscia fotomaraton ima deset tema. Teme sa planom grada ćete dobiti prilikom registracije na startu. Raspored tema po određenim mjestima u gradu je samo radi vašeg lakšeg snalaženja, ali niste time ograničeni. To znači da teme NE MORATE fotografirati redoslijedom kojim su zadane.
Nakon završenog fotomaratona odabrane fotografije treba poslati do 24 sata 22. travnja 2013. na
e-mail: fotogalerija@siscia-obscura.hr
Svaka fotografija mora imati redni broj teme/naziv teme/ime i prezime autora i to po redoslijedu kako je naznačeno na planu fotografiranja.
npr: 1. portret – Ivan Horvat
2. pejzaž – Ivan Horvat
Format fotografije mora biti: duža strana minimalno 2500 pixela u 300 dpi u JPEG formatu.
Preporučeno je da ne šaljete više od 2 fotografije u jednom mailu.
Fotografije koje nisu u JPEG formatu, koje nemaju EFIX podatke, fotografije kod kojih stručno povjerenstvo posumnja na pretjeranu obradu u Photoshopu(HDR, sharpanje, montaža…) ili bilo kakvu drugu manipulaciju, te koje nisu snimljene u predviđenom vremenu kao i više fotografija od predviđenih 10 neće biti prihvaćeno.

4. IZLOŽBA RADOVA I NAGRADE
Nakon održanog fotomaratona žiri u sastavu: Stanko Abadžić, Damir Tiljak i Miroslav Arbutina će pregledati i ocjeniti sve fotografije i odabrati 30 najboljih i predstaviti ih na izložbi koja će se održati
9. svibnja 2013.
Nagrade:
GRAND PRIX natjecanja-
2000,00 HRK,
samostalna izložba u Foto galeriji “Siscia obscura” u 2014. godini (prostor, izrada fotografija, okviri, postavljanje izložbe) biti će dodjeljen najboljoj fotografiji natjecanja pod uvijetom da je autor iste predao svih 10 tema.
Uz diplomu i majicu, koje će dobiti pobjednik svake kategorije, neke od nagrada su:
unikatni nakit, printer, memorijska kartica, printanje 6 fotografija veličine 50×70 cm, knjige poznatoga fotografa Stanka Abadžića i mnoge druge.
Informacije o nagrađenima će biti objavljene na stranici www.siscia-obscura.hr kao i na facebok stranici https://www.facebook.com/SisciaObscura prije održavanja izložbe.

5. OSTALO
Kotizacija za sudjelovanje iznosi 50,00 kn i plaća se prilikom registracije na dan održavanja.
“Foto galerija Siscia obscura” će zaštititi autorska prava predanih fotografija, ali ne preuzima odgovornost za bilo kakve tehničke ili nepredviđene pogreške koje mogu uzrokovati štetu.
“Foto galerija Siscia obscura” ima pravo koristiti sve predane fotografije za promociju “Siscia fotomaratona” i svoju promociju, promociju grada Siska i glavnih sponzora.
“Foto galerija Siscia obscura” zadržava pravo izmjene dogovorenih termina u slučaju loših vremenskih uvijeta ili nepredviđenih tehničkih problema na koje ne može utjecati.
Potpisom na prijavi svaki sudionik prihvaća ova pravila.
Sve odluke stručnog povjerenstva su konačne i na njih nema prava žalbe.

Prvi Siscia fotomaraton 20. travnja u Sisku

Što se skriva u dvorištima zgrada Rimske ulice?  Kako kupske obale vide slučajni prolaznici u kasno proljeće?  Kako izgledaju Siščani dok ispijaju subotnju kavicu u nekom od gradskih kafića?
Odgovore na ova pitanja tražit će 20. travnja 2013. godine sudionici prvog  „Siscia fotomaratona“ koji organizira Foto klub Siscia obscura. Naime, sudionici fotomaratona, koji se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Dinka Pintarića, šetnjom sisačkim ulicama obići će gotovo sve dijelove grada, a zadatak će im biti da kroz 10 zadanih tema pokažu svoje viđenje njegovih znamenitosti. No, koje će teme biti zadane organizatori nisu željelo otkriti.

-Na “Siscia fotomaraton” mogu se prijaviti fotoamateri ili profesionalci svih dobnih skupina iz cijele Hrvatske. Potrebno je samo da popune prijavnicu na našoj internet stranici www.siscia-obscura.hr do 15. travnja 2013. ili na sam dan održavanja – pojasnio je Miro Arbutina Arbe, predsjednik Foto kluba Siscia obscura.
Dodaje da sudionici trebaju samo imati fotoaparat s memorijskom karticom.

– Nakon završenog fotomaratona natjecatelji će poslati odabrane fotografije, a žiri u kojem će biti Stanko Abadžić, Damir Tiljak i ja odabrat ćemo 3 najbolje fotografije iz svake kategorije te pobjednika natjecanja. Trideset najboljih fotografija izloženo će biti na završnoj izložbi 9. svibnja 2013. u Galeriji Siscia obscura, a tom će prilikom biti uručene diplome i nagrade najboljim natjecateljima po kategorijama i Grand prix  Zlatno oko pobjedniku “Siscia fotomaratona” – zaključuje Arbutina zahvaljujući Sanji Blažević, Tini Novak i Marini Cukor koje su i glavne nositeljice organizacije fotomaratona. No, nije nevažno spomenuti ni da pobjednik dobiva novčanu nagradu od 2 tisuće kuna i postavljanje svoje samostalne izložbe.
Gradonačelnik Dinko Pintarić vjeruje kako će se na prvi sisački fotomaraton prijaviti i sudionici koji nisu iz Siska.

-Možda će neki od sudionika koji nisu Siščani u nečem što mi Siščani smatramo prirodnim primijetiti nešto posebno. Možda ćemo i mi, kroz njihove objektive, vidjeti sitnice koje do sada nismo primjećivali. Možda će oni uhvatiti neki detalj koji će iznenaditi i nas koji smo tisućama puta prošli pokraj njega – smatra gradonačelnik.

Uvjeren je da će „Siscia fotomaraton“ biti samo još jedan od projekata foto kluba Siscia obscura koji će doprinijeti da se Sisak dodatnim programom upiše na turističku mapu Hrvatske.
Inače, medijski pokrovitelji Siscia fotomaratona su Večernji list, Jutarnji list, NST, Sisak info, Kostajnica info, KutinaVOX, Jabuka TV, Radio Sisak, Radio Quirinus, Radio postaja Novska, Cropix, a sponzori su Agrosimpa,  Atlantis gradnja, Dom kulture KKV, Elektrooprema Badovinac, Gospodarenje otpadom Sisak, Gradski muzej Sisak, Mlin i pekare, Novi svijet, Optimum računala, Poliplex, Sisački vodovod i Utolica.