Sisak – izložba fotografija: ZORAN OSREČAK – Lijepa naša (u kvadratu)

Otvorenje izložbe fotografija Zorana Osrečaka (zock.fotozine.org) “Lijepa naša [u kvadratu]” održat će se 20. prosinca 2018. godine u 19 sati u Galeriji Siscia Obscura (Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2, Sisak). Izložbu možete pogledati do 10. siječnja 2019. godine.

Kaleidoskop krajolika Hrvatske

Dobrim poznavateljima stripa fotografije koje nam Zoran Osrečak pokazuje na ovoj izložbi lako će izvući sjećanje na Hermanna Huppena i kadrove njegovog stripa “Jeremiah”. Pri tome ne mislim na fantastične i nadrealne likove iz popularne serije stripova, već na kolorit i dobro promišljen smještaj elemenata u kadru. Ove fotografije kao da su snimljene njemu nekoć dragom kombinacijom Hasselblada i Velvie. Uostalom – kolege dobro znaju da Zoran pojedine scene studira satima.

Fotografi često zaziru od kvadratnog formata bojeći se njegovih zamki, ponekad i neminovnog smještaja motiva u centar, a Osrečak nam danas pokazuje da je pravila lako kršiti kad ih se poznaje. Centralnu kompoziciju koju ponekad rabi (kao u fotografiji na naslovnici ovoga kataloga, ili primjerice u fotografiji ptice nad Dunavom) lako nadvladava plohama koje nose cjelinu i razbijaju potencijalnu sterilnost simetričnog kadra. Fotografije koje imamo prilike razgledati na ovoj izložbi ne trebaju, poput stripa, oblačiće s tekstom da bi nas upoznali s trenutkom, već nam autor daje scene koje nas same uvlače u svoj svijet i njegovu imaginaciju.

Janko Belaj, u studenom 2018.

O autoru

Zoran Osrečak (1962.) fotograf je koji djeluje u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu. Fotografijom se bavi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu (odsjek fotografije), radi kao profesionalni fotograf i snimatelj (HRT, SUVAG, član sekcije snimatelja Društva filmskih radnika, u Ministarstvu kulture kao jedan od petorice fotodokumentarista mlade generacije Službe zaštite spomenika kulture), a usporedno s time razvija poslovnu karijeru na rukovodećim mjestima u poduzećima i distribuciji proizvođača fotografske opreme (Kodak, Polaroid, Canon). Tijekom godina djeluje na edukaciji novih fotografskih naraštaja u Hrvatskoj.
Sudjelovao je kao izlagač na velikom broju skupnih fotografskih izložbi. Aktivan u Fotoklubu Zagreb osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, a od samog osnutka (1998.) sudjeluje u radu najstarije domaće fotografske mrežne zajednice Fotozine.org. Organizator je i sudionik “Foto-Ars” umjetničkih kolonija: 2010. u Erdutu, 2011. u Baranji, 2012. na Plitvicama i 2014. na Biokovu. Najznačajnija dosadašnja izložba mu je “Srca Istre” koju je s kolegama Belajem, Hančićem i Perićem imao u Photo Art Gallery “Batana” u Rovinju u svibnju 2017. godine, a u kojoj je svaki autor sudjelovao s 12 fotografija velikih formata.