Sesvete – izložba fotografija: VINKO ŠEBREK | More mora – Škotska, u potrazi za slikom

20.07.2017. – 31.08.2017.
Muzej Prigorja – Galerija Kurija, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete
Organizator: Muzej Prigorja, Sesvete

Otvorenje izložbe fotografija „More mora – Škotska, u potrazi za slikom“ Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb, održat će se u četvrtak 20. srpnja 2017. u 19 sati. Izložba je po svom karakteru i fotografskom pristupu nastavak autorovih ranijih izložbi fotografija o moru: Alegorija oceana – u Čakovcu u Galeriji Scheier i Pogled preko oceana – u Brežicama u Sloveniji održanih tijekom 2014., te izložba Ocean more – održane u Fotogaleriji Narodnog sveučilišta u zagrebačkoj Dubravi krajem 2015. godine. Izložbu čine fotografije koje je autor snimio u rujnu 2014. godine prigodom turističkog putovanja po kopnu sjeverozapadne Škotske i otocima Vanjskih Hebrida – Lewis i Harris, poznatima po iskonskoj ljepoti, po divljoj, neokrnjenoj i jedinstvenoj prirodi i po bogatoj kulturnoj baštini, pa su tako po ocjeni turističkog portala TripAdvisora proglašeni najljepšim europskim otocima u 2013. godini.

U katalogu izložbe za autorov rad Svebor Vidmar između ostaloga je zapisao: „Iako se je Vinko Šebrek okušao u različitim ciklusima,vidljivo je da posljednjih nekoliko godina neiscrpna tema njegovog stvaralaštva postaje voda. Spojivši svoje dvije velike ljubavi: onu prema putovanju i onu prema fotografiji, Šebrek pomno stvara upečatljiv ciklus koji je snimljen od Lijepe naše, pa sve do obala Škotske na sjeveru Atlantskog oceana.

Šebrek je već dugi niz godina očaran ljepotama, varijacijama i mogućnostima vode, bilo da se radi o oceanima, morima, rijekama, potocima, jezerima… Pomno bilježi raznovrsne oblike, mijene i stanja kojima daje svoj upečatljiv estetski pečat naglašenih kontrasta, boja i tekstura. Šebrek se, poput vrsnog umjetnika, polako udaljuje od same pojavnosti prirode i zatim precizno utiskuje vlastitu estetiku povezanu s lirskim doživljajem motiva, ne bježeći pritom od eksperimenta i digitalne manipulacije zabilježene slike, postižući nadrealističnu, mističnu i metaforičnu atmosferu, naginjući ponekad k apstraktnom izričaju.

Tajna svakog dobrog fotografa, kada snima određeni prizor, jest da bude u pravo vrijeme na pravome mjestu. Šebrek svojim bogatim iskustvom s nevjerojatnom lakoćom bilježi zadane teme koje emotivno proživljava, otkrivajući u njima nanovo i nanovo neke više psihološke istine, pitajući se što je zapravo stvarnost, a što iluzija?“.

Izložbu otvaraju: Morena Želja Želle, ravnateljica Muzeja, Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac Dubrava i Tomislav Dilber, kustos Muzeja Prigorja, a može se razgledati do kraja kolovoza 2017.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Više…