Sedam razloga za povratak na film

Samo jedan pogled na eBay će vam otkriti na tisuće malo korištenih, kvalitetnih fotoaparata na film po nevjerojatno niskim cijenama. Sada je možda najbolje vrijeme ikad za kupnju dobrog SLRa, ali zašto bi se uopće željeli vratiti na film, kada današnji digitalni fotoaparati proizvode tako fantastične fotografije. Evo zašto.

Izgled fotografije

Danas mnogi fotografi troše puno vremena na naknadnu obradu fotografije da bi dobili “štih” filma. Tu je definitivno i kvaliteta filma koju je nemoguće opisati samo riječima, što ne znači da su analogne fotografije bolje od digitalnih, nego jednostavno drugačije. Dakle, najlakši način za stvaranje dojma filma je koristiti fotoaparat na film.

Osjetiti film

Možda zvuči malo ludo, ali oni iz razdoblja Kodaka, Fujia, Agfe i Ilforda reći će vam da ima nešto vrlo posebno u povlačenju filma iz role. Umetanje 35mm role u Nikon, odmatanje filma od 120, dok ga pokušavate što manje izložiti svjetlu, nešto je što vas čini fotografom.

Cijena

Može se činiti čudnim ako uključimo troškove kao razlog za povratak na film ali… Svaki put kada stavite novi film, evo troška. Taj trošak se povećava s razvijanjem. Svaki put kada su fotografije loše, opet trošak. No, nagrada za sve ovo je što ćete znati cijeniti svaku dobru fotografiju. Danas se previše olako oslanja na automatiku fotoaparata: obrisati loše, zadržati dobre. No jednom kada ćete biti spremni platiti za svaku fotografiju pojedinačno, naučiti ćete tako i kalkulirati, a i usavršiti svoje fotografske vještine.

Učite o ekspoziciji

Prethodni razlog tjera nas na učenje o ekspoziciji. Iako film slovi kao medij sa većim tonskim rasponom od digitalije, ima manju toleranciju na netočnu ekspoziciju. Podeksponirana slika se ne može nadoknaditi naknadnim podešavanjem, tako da je potrebno znati koliko i kako ćete podesiti ekspoziciju prije samog okidanja.
Učite o temperaturi boje

Za razliku od digitalnog fotoaparata koji može gotovo sve napraviti umjesto vas, u ovom slučaju morate kupiti pravi tip filma za pravu vrstu svjetla. Prvi put kada ćete koristiti dnevni film pod volfram svjetlom, shvatiti ćete o čemu se radi.

Profesionalne kamere za malu cijenu

Za mnoge od nas bivše “filmaše”, fotoaparati kao što su Nikon F5-a, Hasselblads, čak i Leice, bili su san snova. Ideja o posjedovanju jednog takvog čuda tehnike održavala je strast za fotografijom na životu. Ako danas pogledate na eBay, naći ćete kvalitetne fotoaparate za manju cijenu od npr. osnovnog dSLR-a.

Uradi sam

Za priručnu mračnu komoru ne treba mnogo više prostora nego što će vam trebati za stolno računalo i A3 pisač. Prizor velikih crno-bijelih listova koji se polako otkrivaju u mračnom crvenom svjetlu neće ostaviti ravnodušnima čak ni najtvrdokornije poklonike digitalne fotografije.

I to je to! Ako ste se zainteresirali za film gotovo da nema zapreke da ga i ne isprobate. Ako pak se na kraju priče ipak odlučite za dSLR, stari analogni fotoaparat uvijek može biti cool ukras na polici.

Izvor