Samsung NX100 – sasvim solidan Entry Level ICL fotoaparat

Samsung nije dio Micro Four Thirds konzorcija te je tako prva tvrtka koja je van tog konzorcija proizvela i na tržište izbacila jedan bez zrcalni fotoaparat sa mogućnošću mijenjanja objektiva.

Tomislave, imenjače, nismo imali prilike osobno koristiti Samsung NX100, ali smo se susretali s njime online i, kao i svi zanesenjaci u fotografiji, popratili diljem interneta sve što ima o njemu.

Poštovanje,

da li bi mi mogli nešto reći o fotoaparatu Samsung NX100 sa objektivom 20-50 mm i otvorom blende 3.5-5.6 tj. kakvo je vaše mišljenje o njemu? Također me zanima u koji rang fotoaparata on spada jer nema tijelo kao DSLR, ali ima izmjenjive objektive, je li on nešto između?

Hvala unaprijed.

Tomislav

Svojevremeno sam testirao manje više skoro sve Olympus Pen fotoaparate, a nadam se da ću i dalje te sam došap do zaključka da je ta ‘kategorija’ fotoaparata, a među koje spada i spomenuti Samsung NX100, jedna pristojna, korektna, svestrana kategorija fotoaparata.

Također moram priznat da na jednoj aktualnoj izložbi u gradu, između ostalih, visi i fotografija koju sam radio sa Olympus Pen-om koji je baziran na Micro Four Thirds navoju i senzoru.

Dakle, vizualno i prema gabaritima pripada kategoriji odnosno klasi u kojoj su i  Olympus EP-2  i Panasonic GF-1 uz jednu bitno razliku, a to je veličina senzora. Samsung tako ima APS-C senzor koji ima faktor izreza 1,5 dok kolege u razredu koji su bazirani na Micro Four Thirds senzorima imaju faktor izreza 2. Pravilo je – veći senzor, više podataka – bolja slika ili video. APS-C veličine senzora koriste DSLR fotoaparati.

Samsung nije dio Micro Four Thirds konzorcija te je tako prva tvrtka koja je van tog konzorcija proizvela i na tržište izbacila  jedan bez zrcalni fotoaparat sa mogućnošću mijenjanja objektiva. Ujedno i odgovor na pitanje da li se mogu mijenjati objektivi, da mogu se – opremljen je Samsung NX navojem.

Objektiv 20-50mm s otvorom blende f/3.5-5.6 spada u klasične kit objektive te se radi o jednom relativno pristojnom širokokutnom objektivu, a koji je na žarišnoj duljini od 50mm čak i dobar za snimanje portreta. Uz ovakvu blendu moguće je i lagano zamućenje pozadine. Pristojan objektiv, u klasi onih koji se nalaze kao KIT objektivi uz DSLR fotoaparate, recimo serija 18-55mm f/3.5-5.6 objektiva.

14,6 megapiksela rezolucije je sasvim dovoljno i za print fotografija na format 60×40 centimetara, 3 inčni LCD ekran doduše malo slabije rezolucije, ali daleko do toga da je neupotrebljiv.

Uglavnom, za nekih 600 dolara, a koliko se cijeni ovaj Entry level ILC* fotoaparat i nije puno novaca. Jedini hendikep po mom mišljenju je što ima samo 720p HD video dakle nema video punog HD formata,  a što je danas nekakvi minimum. No, ukoliko vam video nije na prvom mjestu radi se o solidnom fotoaparatu koji će vas voditi u fotografskim vodama slijedećih par godina, a jedini razumni korak nakon njega je prelazak na DSLR.

Brzina zatvarača ide od 30 sekundi pa do 1/4000 sekunde što je u granicama Entry Level DSLR serije fotoaparata.

Aparat ne posjeduje Viewfinder, dakle okular, ali se može naknadno na njega uštekati EVF, elektronički viefinder, koji sliku sa LCD ekrana, a koja pokriva 100% kadra, seli u okular.

Prednost aparata je i ručno podešavanje ekspozicije, otvora blende, IDO vrijednosti tako da doista imate jedan pravi DSLR u malom koji daje potpunu slobodu slikanja.

Suma sumarum: Da imam potrebe za takvom vrstom fotoaparata, kupio bi ga ili bi možda pričekao njegovog nasljednika koji ima HD video punog formata – 1080p.

*Entry level ILC – se odnosi na seriju fotoaparat koji se preporučaju početnicima u fotografiji. ILC je kratica od interchangeable-lens camera, fotoaparat sa izmjenjivim objektivima.