Samobor – izložba fotografija: VANJA BUĆAN | Placebo / Mauerhasen

Otvorenje izložbe fotografija “Placebo / Mauerhasen” fotografkinje Vanje Bućan održat će se u nedjelju, 10. prosinca 2017. godine, u 12 sati u Fotogaleriji Lang u Samoboru, Langova 15.

Izložene fotografije možete razgledati od 10. do 17. prosinca 2017. te od 14. siječnja do 4. veljače 2018. godine.

U godinama nakon prve industrijske revolucije djelovanjem čovjeka naš se planet beskrajno promijenio i to brže negoli ikad ranije. U posljednja dva stoljeća dogodilo se nemilosrdno iskorištavanje Zemljinih bogatstava što su bila gomilana tijekom milijuna godina. No, ekološke katastrofe uzrokovane ekspanzionističkom politikom i ekonomskim težnjama svjetskih vladara, vlasti ili kompanija, mnogo su starije od izuma parne mašine. Ljudima je moralo izgledati očaravajuće i oslobođajuće otkriće da su u mogućnosti osvojiti i podrediti prirodu čija je moćna snaga bila nepoznata. U vremenu i razdoblju „antropocena“, ljudske intervencije u prirodu uobičajene su i redovite. Slijedom toga odnosi između prirodnog i umjetnog česta su tema propitkivanja od strane stručnjaka, ekologa i umjetnika. Međutim, vizualna kultura još je uvijek fascinirana i inspirirana strukturama, oblicima i obrascima koji proizlaze iz prirode i pronalaze put do ljudske uporabe u svakidašnjem životu.

Umjetnica i fotograf Vanja Bućan propitkuje ta temeljna pitanja, jer njezin rad stalno fluktuira između dokumentarnog narativa i prikazanih slika. Štoviše, katkad je dosta teško procijeniti da li su njene slike „uzete“ ili „napravljene“; na taj način umjetnica izaziva percepciju
promatrača. U seriji fotografija PLACEBO ona preispituje odnose između prirode i kulture, između prirodnog i umjetnog. Uloga čovjeka u njenim slikama uloga je objekta u prirodnom ambijentu i to u istom odnosu kao i kad priroda postaje objekt čovjeka. U tim performativnim fotografijama umjetno proizvedeni produkti spajaju se s prirodnom strukturom. Ipak, posredovani slikom, ti objekti gube na važnosti i postaje svejedno gledamo li mjesec ili žuti balon. Slika je u digitalnoj eri sklona manipulaciji, adaptaciji i retušu, i mnoge ikoničke slike koje su nalik fotografiji zapravo su konstrukcije i umjetno su složene. Fotografije u seriji PLACEBO nisu krivotvorine u tehničkom smislu, ali nas navode na pitanje što se zapravo vidi: jesu li situacije stvarne ili konstruirane, jesu li objekti na njima prirodni ili artificijelni.

S druge strane senzibilitet i interes autorice za intervencije u okolinu vidljiv je i u novom projektu MAUERHASEN, usmjeren na artificijalnu strukturu koja je izvorno imala geopolitičko značenje. Berlinski zid i svi drugi zidovi na zemlji koji, sasvim suprotno vjerskim, etničkim i ideološkim sistemima, označavaju granice, režu brutalno grad i dijele stanovništvo neprolaznom granicom. To je strana intervencija u prirodu i urbano planiranje. Stvaranjem bizarnih situacija na simboličkim dijelovima nekadašnjeg zida, umjetnica preispituje utjecaj fizičkih i mentalnih barijera u svakodnevnom iskustvu.

Vanja Bućan (1973. Nova Gorica, Slovenija) trenutno živi i radi u Berlinu.

Miha Colner

Sljedeća izložba u galeriji Lang: Duška Boban, Split. Otvorenje: u nedjelju, 18. veljače 2018., u podne.

Fotogalerija Lang otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 te od 16 do 19 sati.

Program Fotogalerije Lang pomažu: Grad Samobor, Zagrebačka Županija, Ministarstvo kulture RH.