Samobor – izložba fotografija: TARSKI KALEIDOSKOP

TARSKI KALEIDOSKOP
FOTOKOLONIJA TAR 2013. – 2014.

otvorenje izložbe 9. lipnja 2015. u 20 sati

Gabriella Jerszi
Imre Kiss
Nevenka Miklenić
Željko Nemec
Ivana Pavlović

izložba ostaje otvorena do 25. lipnja 2015.

Mala dvorana Galerije Prica
Pučko otvoreno učilište Samobor
Trg Matice hrvatske 6

Radno vrijeme galerije:
utorak, srijeda, četvrtak  9 – 14 sati
petak 13 – 19 sati
subota, nedjelja 10 – 17 sati

 

 

TARSKI KALEIDOSKOP

Tarska fotokolonija umjetničke fotografije u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica postoji tek dvije godine, a u radu je sudjelovalo petero umjetnika– fotografa. Već na samom početku umjetnici su pokazali kvalitetu koja traži tradiciju. Različiti pristupi fotografiji potaknuti ljepotom i inspirativnošću podneblja dali su, bez obzira na relativno kratak period boravka u Istri, vrlo upečatljive rezultate. Treba imati na umu da svaki od ovih petero umjetnika ima dugu pretpovijest kreativnoga rada na području fotografije, ali za većinu je ovaj boravak u Taru predstavljao ključni trenutak, što je uočljivo na ovoj izložbi.

NEVENKA MIKLENIĆ daruje nam začudni svijet likovne ljepote koja svojom svjetlosnom izražajnošću izaziva konotacije na impresioniste. Tema koju je odabrala za fotografiranje jest maslina, dakle motiv mnogo puta viđen, ali u njenoj interpretaciji čarobno autohton i izrazito originalan. I na kraju (ali ne i po važnosti) treba reći da su pitoreskni efekti dobiveni direktno, podešavanjem fotoaparata, a ne pomoću Photoshopa, što je vrlo važan detalj u ovoj prelijepoj fotopriči.

IVANA PAVLOVIĆ odlučila se, na području umjetničke fotografije,za jedan vrlo rijedak pristup: podvodne snimke. Vođena sjajnim konceptom hommagea Vesni Prici ispričala je vrlo upečatljivom, poetičnom likovnošću priču o crvenoj haljini, smislu i trajanju života. Osim neprijeporne likovne ljepote fotografija, tu je i snaga i plemenitost poruke i jedan snažan emocionalni naboj koji nas osvaja.

ŽELJKO NEMEC odlučio se za klasičan pristup odabranom motivu: istarskoj staroj arhitekturi koju polako briše vrijeme. Odabrao je crno-bijele fotografije u tehnici fotografike (izraženih kontrasta) kvadratičnih formata koji omogućuju kreativnu kompozicijsku igru.

IMRE KISS pokazuje sve odlike vrsnoga fotografa kojega odlikuje principijelni profesionalni pristup slikanom motivu. Njegovo izuzetno fotografsko oko zamijetilo je sve ljepote tarskoga podneblja i donijelo ih u monografskoj kvaliteti. To je priča o Taru i Istri kroz njegove najizrazitije vizure.

GABRIELLA JERSZI ženskom senzibilnošću bilježi prelijepe atmosferske fenomene i upozorava nas na njihovu ljepotu. To su zaista pravi „svjetlopisi“ koje karakterizira raskoš boja i dobra kompozicija motiva.

Uvjereni smo da su ovim vrlo kvalitetnim kaleidoskopom umjetničkih uradaka širom otvorena vrata daljnjem radu tarske umjetničke fotokolonije.

Željko Nemec, prof.