Samobor – izložba fotografija: Stojan Dimitrijević

dimitrijevic-fotografija

U nedjelju, 31.siječnja 2016. godine u 12 sati u Foto galeriji Lang u Samoboru otvara se izložba fotografija Stojana Dimitrijevića.
Iako se radi o autoru čije su fotografije u svoje vrijeme na revijalnim izložbama i Salonima bile vrlo pozitivno ocijenjene, prerana smrt ostavila ga je ponešto zaboravljenog i zapostavljenog u povijesti moderne hrvatske fotografije.
Foto galerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati te od 16 do 19 sati ili po dogovoru na mob: 091 7300 485. Izložene fotograafije možete razgledati do 28. veljače 2016. godine.

S jednakim marom kojim je Stojan Dimitrijević (1928.-1981.) kao profesor arheologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu širio znanje i poznavanje neolitskih slojeva Slavonije i Srijema, tako je izuzetno oštroumno ranih šezdesetih godina kroničarski bilježio niz kulturnih događanja na filmskoj, kazališnoj i fotografskoj sceni Zagreba. Pored toga bio je i sjajan fotograf i vrijedan član zagrebačkog Fotokluba. Prerana smrt, ostavila ga je ponešto zaboravljenog i zapostavljenog u povijesti moderne hrvatske fotografije, i to je jedan od razloga predstavljanja njegovih fotografija u Foto galeriji Lang. Drugi razlog, nalazi se u još uvijek vrijednoj kvaliteti Dimitrijevićeva opusa. Jasno se prepoznaju osnovni parametri subjektivne fotografije, ali i otklon od zacrtane estetike zagrebačkog fotokluba, utvrđene još u razdoblju prije II. svjetskog rata.
Dimitrijevićeve studije akta daleko su od banalnosti, i više su osjetilni dodir kamerom s temom akta. Ima se dojam gotovo slikarskog oblikovanja svjetlom i sjenom, pri čemu objekt njegove pažnje gotovo da i ne sudjeluje u stvaranju konačne fotografske slike. Akt nije bilježen u trenutku, već u trajanju svoje prisutnosti. Jednako tako i u objektivizaciji detalja, Dimitrijević prepušta mediju da mu dovrši sliku, pa tako detalji kišnih kapi, svjetlost svijeće ili bjelina stegna dovršavaju, odnosno zaokružuju motiv.
U svoje vrijeme, Dimitrijevićeve fotografije su na revijalnim izložbama i Salonima bile vrlo pozitivno ocijenjene. Sada kad ih nakon dugog vremena ponovo izlažemo u originalu, pozitivna ocjena ne bi trebala izostati jer se radi o opusu u svakom pogledu ugrađenom u povijest hrvatske moderne fotografije.
Želimir Koščević
Stojan Dimitrijević (1928.-1981.) profesor arheologije, filmski kritičar i teoretičar fotografije, bio je pored ostalog i istaknuti član Foto kluba Zagreb od 1954.g. Doktorirao je 1959. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu temom „Problem neolita u Slavoniji i Srijemu“. Kao i u arheologiji, jednako je bio cijenjen u tadašnjim fotografskim krugovima. Njegovi teorijski i kritički radovi o fotografiji koje je objavljivao u tjednicima i časopisima (SPOT) značajan je kritički doprinos razumijevanju moderne fotografije.

Foto galerija Lang zahvaljuje Odjelu moderne fotografije zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt na suradnji i posudbi fotografija Stojana Dimitrijevića, te Bojani Dimitrijević i Đurđi Kovačić.

 

Sljedeća izložba u galeriji Lang: Senka Gross. Otvorenje u nedjelju, 13. ožujka 2016. godine, u 12 sati.
Foto galerija Lang, Langova 15, 10430 Samobor