Samobor – izložba fotografija: Mario Bošnjak – “Opsada Grada – Antireportaža”

U nedjelju, 13. listopada, u 12 sati, u Fotogaleriji Lang u Samoboru, otvara se izložba Maria Bošnjaka pod nazivom ‘Opsada Grada –  Antireportaža’ (Analogno 1997./ digitalno 2012./13.)’.

‘Opsada Grada’ – zna se kojeg, jer je samo jedan ‘Grad’ u Hrvatskoj, tema je, kako jučer tako i danas vruća i aktualna. Motive od jučer Bošnjak je snimio i izradio analogno, crno i bijelo, a  ‘opsadu’ od danas obojio je plošnim digitalnim kolorom. I dok prodor u dubinu kristalične strukture analogne fotografije motiva sa zidina pobuđuje jednako tako emotivnu dubinu doživljaja, digitalna opsada grada tek je površinsko svjedočanstvo o besmislenom trenutku u povijesti ovog grada. Ovo posljednje i ne zavređuje više. Usporedbom motiva, tema dobiva na značenju i težini. Moglo bi se jednako slikom govoriti i o nekadašnjem dubrovačkom tramvaju, o Srđu i o uskotračnoj željeznici što je povezivala Dubrovnik sa Sarajevom, o ljetnikovcima, Ombli i još o mnogo čemu, ali ovaj fotografski isječak na dramatičan način priča priču o Gradu pod opsadom novovjekih barbara. Kruzera.

Raspon od 1997. kada su nastale analogne crno-bijele fotografije s ljudima na zidu i 2012./13. kada su digitalnom kamerom zabilježeni brodovi veći od zidina i Grada, u tih petnaest godina Bošnjak je pratio i vidio fragment povijesti Dubrovnika. Ljudi na zidinama čine se istim, zidine također, ali nešto ipak nije sada u redu. Između  poetike analogne slike  i digitalnog ‘printa’ ugurao se virtualni svijet kruzera i jednako tako virtualnih ‘putnika’ bez ikakva saznanja da su bedemi Dubrovnika svojedobno otjerali turskog pašu i ostale, a i podmorske stijene nisu bezazlene. Pa si vi mislite.”

Želimir Koščević (odlomak iz kataloga)

Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga.