Samobor – izložba fotografija: IMRE SZABO | Guča – Festival trubača

Otvorenje izložbe fotografija “Guča – Festival trubača” održat će se u nedjelju, 27. siječnja 2019. godine, u 12 sati u Galeriji Lang u Samoboru, Langova 5. Izložene fotografije možete razgledati do 24. veljače 2019. godine.

Festival trubača što se od 1961. godine, početkom kolovoza održava u Guči (zapadna Srbija) privlači više od pola milijuna posjetilaca iz zemlje, regije i svijeta. Dakako i fotografe, jer taj urnebes ne samo da je zvukom van svake pameti, već obiluje neodoljivim fotogeničnim prizorima tog šarolikog lokalnog, regionalnog i svjetskog društva. Svjestan tih prizora beogradski fotograf Imre Szabo prepustio je kameri da ga vodi kroz tamošnji festivalski kaos ne bi li slikom dočarao festivalska zbivanja. Treba međutim znati da su slike samo fragment događanja. Njih ima daleko više: od zaglušne buke trubačkih grupa, do mirisa pečene prasetine, svirke iz obližnjeg zabavišta i žamora gomile u kojoj se nađe sve i svašta, majke s djecom u kolicima, odrpani cigančići, srpski junaci, ponešto Slovenaca i Hrvata, Nijemaca, Francuza, Austrijanaca, Talijana i Amerikanaca, tinejdžeri odsvuda, pokoji pripadnik snaga reda. Sve je to, koliko moguće, Imre Szabo kao vrstan fotoreporter uprizorio kamerom, hvatajući detalje tog jedinstvenog kolovoškog košmara .

Festival u Guči jedinstvena je svenarodna priredba. Svaku ozbiljnu primjedbu o pravoj naravi tog festivala može se staviti na stranu, ukoliko se prihvati onaj izvorni naboj kojeg događanje u Guči neosporno ima. Nadalje – ne treba misliti i razglabati o kiču, folkloru, izvrnutoj etno-glazbi i ostalim modifikacijama. Imre Szabo je postupio jednako: donio je dojmljivu, nepristranu i šaroliku kroniku festivala. Od scene brijanja u rječici Bjelici do trbušneplesačice, prodavača suvenira i zaspalog turista, Szabo je složio cjelinu koja na sugestivan reporterski način prenosi festivalske trenutke. Njihovu časovitost zamijetio je Szabo i pretvorio u trajnu fotografsku sliku. Izbor od tridesetak fotografija sigurno nije dovoljan za stjecanje cjelovitog dojma o Guči, ali dovoljan je da se uputimo tamo pa da majke s djecom u kolicima, odrpanog cigančića, srpskog junaka, Slovenaca i Hrvata, Nijemaca, Francuza, Austrijanaca, Talijana i Amerikanaca, tinejdžera odsvuda, pokojeg pripadnik snaga reda vidimo u živo.

Želimir Koščević

O autoru

Imre Szabo (Mokrin, 1956.). Gimnaziju je završio u Kikindi, a potom studirao njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je sudjelovao na više od 200 izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je dobio više nagrada i priznanja. Samostalne izložbe imao je u Kikindi (1974. i 1988.), Mokrinu (1977. i 1982.), Skopju (1983.), Beogradu (1987.), Banatskom Brestovcu (2009.), Ankari i Mariboru (2010.), Paraćinu (2011.) i Istanbulu (2015.). Od 1980. godine profesionalno se bavi fotografijom kao novinski fotograf: prvo u redakciji “Ilustrovane Politike” (do 1989.), potom vrlo kratko u dnevnom listu “Politika”, pa u redakciji tjednika “Intervju” (do jeseni 1991. godine) i “Nin” do 1995. godine kada je odlučio samostalno se baviti primijenjenom fotografijom. U međuvremenu, radio je kao urednik fotografije u dnevnom listu “Danas”, zatim u tjedniku “Blic News” i u agenciji Fonet, a potom, posljednjih godina, kao urednik fotografije u magazinu “Status”, kao i prilikom osnivanja “Novog magazina”. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svjetskim magazinima (“Stern”, “Focus”, “Spiegel”, “Le Monde”, “L’Express”, “Time”, “Newsweek”, “Herald Tribune”, “Le Nouvell Observateur”…) i u većini jugoslavenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija. Danas radi kao samostalni umjetnik u Beogradu.