Samobor – izložba fotografija: Franjo Bahovec – “Sjećanje na protekla vremena”

Fotogalerija LANG, Samobor – Langova 15, ima zadovoljstvo i čast pozvati Vas na otvorenje izložbe svjetlopisa Franje Bahovca (iz kolekcije Josipa Horvata), u nedjelju 14. travnja 2013. u podne. Izložba će se moći razgledati od 14. travnja do 05. svibnja 2013. godine. Srdačno dobrodošli!

U širokoj povijesnoj retrospektivi hrvatske fotografje od 1848. do 1951. godine koju je 1994. organizirao i priredio zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, u više je navrata pažnja bila posvećena amaterizmu, to jest onima koji se fotografjom bavili iz ljubavi prema novom mediju. To je bio ispravan potez muzejskih stručnjaka, premda ti stručnjaci baš i ne vole mnogo amatere. Međutim kada je riječ o mediju fotografje, amateri su neizbježni; što više, može se slobodno reći, kako su čitavu globalnu i lokalnu povijest fotografje ustvari napisali amateri – od Daguerra na ovamo. Jedan od njih je i Franjo Bahovec. U spomenutoj povijesnoj retrospektivi iz 1994. godine, njega se ne spominje, jer se za Bahovca tada još nije znalo. Zasluga za nalaz i spas (gotovo u posljednji čas) tog dragocijenog materijala pripada gospodinu Josipu Horvatu iz Samobora, vrijednom sakupljaču lokalnih starina, i gospođi Mariji Tonković muzejskoj savjetnici Muzeja za umjetnost i obrt koja je Horvatov nalaz 2007. Godine predstavila u Cro-Art klubu u Zagrebu. Prema svemu što je sačuvano, Franjo Bahovec bio je zaista pasionirani fotograf, fasciniran novim medijem. Njegove fotografske slike, točnije stakleni stereodijapozitivi (ovdje treba naglasiti da su sve ovdje izložene fotografje zapravo stereofotografje, dakle moguće ih je kao 3D slike gledati i vidjeti uz pomoć stereoskopa, a efekt je doista fascinantan) jasno govore o osobi novog vizualnog senzibiliteta koji ne pripada više 19 stoljeću, već novom vremenu 20.stoljeća. Uočljiva je Bahovčeva vještina da u pravi čas, s tadašnjom tehnologijom koja se ubrzano razvijala u prva dva desetljećja 20. stoljeća, uhvati kako atmosferu prostora, tako i trenutak vremena. Gotovo na svakoj slici, Bahovec sebe dokazuje kao osobu svog vremena, ne samo po građanskom habitusu, već i po kulturi zapažanja. Razumljivo je da sa svog prekooceanskog putovanja donese u Samobor snimak Nijagarinih slapova, ali iz New Yorka, Bahovec ne donosi tada već dijelom izgrađene vertikale velegrada, već jednostavne ulične prizore! Slično Bahovec postupa u Pragu, Trstu, Grazu Beču i td., ali i u Zagrebu i Samoboru.
FRANJO BAHOVEC (Samobor, 1851.-1924.) bio je ugledni građanin Samobora i očigledno veliki ljubitelj novog medija čije fotografske slike svjedoče svojedobno o ključnoj ulozi amatera u razumijevanju i primjeni fotografje. Ne radi se samo o upotrebi stereofotografje kao tada (početkom 20.st.) novoj tehnologiji medija fotografje, već i o posve novoj, svježoj vizualnoj kulturi. Njegove fotografske slike kako iz Samobora, tako i iz svijeta kojim je putovao, te one koje je snimio u intimi privatnosti, obogaćuju hrvatsku fotografsku baštinu vrijednim prilogom. Dio fotografskog opusa Franje Bahovca predstavila je i Foto Galerija Lang 2007. godine u okviru velike izložbe na temu akta u Hrvatskoj fotografji, zatim na 45. zagrebačkom Salonu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu u svibnju 2010., u Muzeju dekorativnih umjetnosti u Parizu u jesen 2012. i u Ljubljani u siječnju i veljači 2013. godine.
Fotogalerija LANG +385 1 336 28 84
HR – 10430 SAMOBOR – LANGOVA 15
otvorena je subotom i nedjeljom 11-13 i 16-19 sati.