Salon fotografije Vinkovci 2018.

Salon fotografije je natječajna nacionalna izložba, pod pokroviteljstvom Hrvatskog fotosaveza. Ovogodišnji Salon devetnaesta je uzastopna izložba u organizaciji Fotokluba Vinkovci, uz potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Pravao (pravo) sudjelovanja na Salonu imaju svi autori fotografi, amateri i profesionalci, pojedinci ili čalanovi (članovi) udruga iz Republike Hrvatske sa najmanje četiri, a najviše šest fotografija koje čine autorsku cjelinu.

Salon je pokrenut u Vinkovcima 2000. godine u svrhu promocije hrvatske fotografije i vinkovačkih autora. Nastavak je tradicije izlaganja fotografija u Vinkovcima koja traje od početka (početka) 1950-tih godina, nastavlja se na natječajne izložbe Vinkovci 1981.-1990.

Temeljem natječaja Fotokluba VINKOVCI, za prijem fotografija na Salon fotografije Vinkovci 2018., selektor Salona, diplomirani filmski snimatelj Stanko Herceg je za izložbu, od prijavljenih 106 autora, odabrao fotografije od 15 autora. (U Hrvatskoj se ime piše prije prezimena)

Od izabranih fotografija za izložbu, ravnopravno su pohvaljene fotografije: Snježane Bratanović, Ivana Došena, Nede Rački i Davorke Trbojević. Ostali autori uvrštenih fotografija su: Suzana Bota, Jurica Galić, Diana Junaković, Lidija Kuhar, Ankica Molnar Ursić, Mirjana Porupski, Damir Rajle i Krunoslav Večenaj.

Dok su za fotografije nagrađeni autori: Mirko Menalo (treća nagrada) za fotografije “Labirint”, Branko Galičić (druga nagrada) za fotografije “Imperfect moments” i Emica Elveđi (prva nagrada) za fotografije “Iz ratne tame u svjetlo budućnosti”.

Fotografija je pojam ženskog roda, no njene protagoniste imamo običaj isticati u muškom rodu, fotografi. Ne želeći praviti razlike ali neminovno se hvatajući u tu zamku, pri razdvajanju pojmova fotografi i fotografkinje ili onu drugu izradu statistike u obliku tablice uobičajenu za Salone fotografija. No, na prvi pogled, baš na tu drugu stranu koja si krije iza fotografija, otkrivamo fotografkinje, njih većinu u izboru za ovogodišnji vinkovački Salon.

Je li ovogodišnji Salon, salon fotografkinja?

Naravno da ne.

Provodeći selekciju radova anonimno (pod oznakom rednog broja prijave) selektor Stanko Herceg nije mogao znati koji se outor/ica krije iza fotografija. Kao i u prijašnja dva navrata selektiranja na Salonu fotografije u Vinkovcima (2012. i 2013.) držao se u prvotno istaknutog kriterija “kako je”, a ne, “što je” fotografirano.

“Promišljanje i pravilno fotografsko-likovno izražavanje proces je kojemu treba ozbiljno pristupiti i sustavno ga izučavati. Eksperimentiranje unutar neznanja raznim ponuđenim alatima sigurno je zabavna ali ujedno i “opasna igra” za razvoj i pravilnu upotrebu fotografije. Uspjeh i veći dometi današnjih fotografskih kreativaca ne leži u demokratičnosti, masovnosti, agresivnosti, tehničkoj savršenosti i milijunima pixela nego u povratku likovnosti, promišljanju i dobroj ideji. Nije toliko važno “što”, nego “kako” snimati.

Fotografija se vraća fotografu i umjetnosti. Ne stvarnosti, nego „ideji o stvarnosti“ i njenoj uspješnoj umjetničkoj interpretaciji. Cilj fotografskog obrazovanja je da čovjek u konačnici ozbiljno promišlja fotografiju te bude osposobljen da u svojem profesionalnom ili umjetničkom poslu samostalno snima neke lakše ali i teže fotografske zadatke.” Ističe selektor Stanko Herceg.

Zato nije potrebna “pozitivna diskriminacija” žena autorica, fotografkinja u formi posebnih, obično prigodničarskih izložbi, kada one vladaju fotografijom i ne trebaju posebnu priliku i podstrek za izlaganje. Bilo kako bilo, fotografkinje su označile ovogodišnji Salon, a svojim postojanjem i pristupom fotografiji oplemenile prostor i vrijeme u kojem stvaraju.

Salon fotografije Vinkovci 2018. sadrži i druge popratne izložbe i događanja tijekom godine koja su kao i svih godina do sada popraćene i objedinjene u opsežan, reprezentativan katalog po kojemu je ova izložba posebna i cijenjena.

Središnja natječajna izložba i otvaranje Salona fotografije Vinkovci 2018. biti će u nedjelju 15. travnja, 2018. godine u Galeriji fotografije Meraja, u 12 sati, kada će biti objavljeno koji su od autora i autorica fotografija uvrštenih u Salon zaslužili nagrade i pohvale koje će ima tada biti svečano uručene.

U Vinkovcima, 12. travnja 2018.