S otvorenja izložbe fotografija Vinka Šebreka u Čakovcu

U čakovečkoj galeriji „Scheier“ prošlog četvrtka (27.3.) u organizaciji Fotokluba Čakovec otvorena je izložba Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb pod naslovom „Alegorija Oceana“, kojom predstavlja svoje viđenje i doživljavanje raznih motiva, prizora i događanja na svom turističkom putovanju kruzerom Zapadnim Sredozemljem i Atlantskim Oceanom.

Riječ je o posebnoj i zanimljivoj izložbi, kako za one ljubitelje i poklonike fotografskog stvaralaštva koji se oslanjanju na tradicionalne klasične vrijednosti fotografije, tako i za one zahtjevnije,  koji u suvremenoj fotografiji uz nova saznanja iz svijeta umjetnosti i  uz pomoć digitalne tehnike stvaraju nove poetike. Naslov izložbe posudio je iz naslova slike „Alegorija slikarstva“, nizozemskog slikara Johannesa Vermeera (1632. – 1675.), kojom ovaj veliki umjetnik slavi i veliča ljepotu slikarstva. Šebrek svojom izložbom slavi ljepotu, čari i snagu Oceana posebnim oblicima, sadržajem, bojama i atmosferom svojih fotografija.

Izložbu čine fotografije  dijelom realističkih i dijelom apstraktnih sadržaja. Ovakvim izborom i obradom fotografija  autor je stvorio sinergiju dva naizgled potpuno nespojiva doživljaja stvarnosti – realizma i apstrakcije. Međutim valja znati da svaka stvarnost (svijet oko nas) ima dva aspekta – prvi: realni koji gotovo svi i uvijek vidimo i opažamo i – drugi: apstraktni ili metafizički koji vidi i opaža manji broj ljudi tijekom stvaralačkog čina ili promatranja nekog umjetničkog djela.

Šebrek si je pri oblikovanju fotografija i koncipiranju izložbe postavio visoke kriterije, kako tehničkih, tako i kreativnih dimenzija.  Posebno valja istaći kreativnu dimenziju u fotografijama apstraktnih sadržaja gdje njegova izražajna forma nije deskripcija već analogija. Ovdje je fotografska slika promijenjena, čime je promijenjeno njeno značanje sa naglašenom  vezom sa suvremenom tehnologijom i kretanjima u suvremenoj umjetnosti. Ovoj likovnoj formi i metaforici  Šebrek  se rado posvećuje u posljednje vrijeme, posebno kada osjeti, naravno prema svojim kriterijima, da je realnom, odnosno klasičnom fotografijom  iscrpio u nekim sadržajima sve postojeće tehničke i likovne mogućnosti koje mu ona nudi.

Šebreka, kao autora, ne možemo gledati odvojeno od  njegove društvene uloge, od njegovog preko pedeset godina djelovanja u fotografskim udrugama i fotografskim asocijacijama i njegom doprinosu fotoamaterskom pokretu u Hrvatskoj i šire. Dugogodišnji je i neumorni organizator i promicatelj fotografskih djelatnosti, obrazovanja i promocije fotografije u zemlji i svijetu. I ova njegova izložba u Čakovcu je potvrdila njegovu širinu i svestranost, njegovo prijateljstvo, suradnju, pomoć i potporu mnogim fotografskim udrugama pa je tako postao i počasni član nekih od njih. To su Fotoklub Rovinj i Fotoklub Osijek (Hrvatska); Fotoklub Maribor i Društvo fotografa Svit – Celje, (Slovenija); Fotografsko društva – Fotoskupina 75 iz Gorice u  Italiji i Fotoklub Nufarul iz grada Oradea u Rumunjskoj.

Svečanost otvorenja izložbe bila je prigoda za susret ljubitelja fotografske umjetnosti, dragih kolega i prijatelja, ali i za stvaranje novih poznanstava i prijateljstva. To je uostalom uz fotografsko stvaralaštvo jedno od značajnih poslanstva naših fotografskih udruga i poznato načelo Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti.

Na kraju, osim nužnog priznanja Vinku Šebreku za ovu izložbu i sveukupno stvaralaštvo i doprinos fotografiji, valja mu poželjeti još mnoštvo kreativnog duha, znatiželje, mašte u traganju i otkrivanju svijeta, istraživanja i promicanja medija fotografije, ali i mnogo dobrih fotografija i zanimljivih izložbi.

  Vladko Lozić, AFIAP, ESFIAP

Fotografije: Petar Sabol Sharpeye

Izložba je bila prigoda za susret dragih prijatelja
Izložba je bila prigoda za susret dragih prijatelja

 

Izložba je bila i prigoda za prijatna druženja
Izložba je bila i prigoda za prijatna druženja

 

Zajednički snimak autora i organizatora izložbe
Zajednički snimak autora i organizatora izložbe

 

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

 

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

 

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

 

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbe

 

Izložbu su otvorili Davor Dolenčić pred.FK Čakovec i Vladko Lozić tajnik FK Zagreb
Izložbu su otvorili Davor Dolenčić pred.FK Čakovec i Vladko Lozić tajnik FK Zagreb

 

Detalj s otvaranja izložbe
Detalj s otvaranja izložbe