Rovinj Photodays 2019: Nova pravila, novi proces žiriranja i nove nagrade

Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays priprema svoje dvanaesto izdanje. Tijekom posljednjih dvanaest godina kontinuirano smo rasli te obarali vlastite rekorde u broju prijava i broju prijavljenih država (primjerice, samo prošle godine pristiglo je 12.000 fotografija iz čak 47 zemlje svijeta). Vaš entuzijazam i stalni porast broja prijava doveli su do potrebe za promjenom dosadašnjeg principa žiriranja. Dodatno, činjenica da svi nominirani radovi završne izložbe finalista odlaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, nameće nam imperativ odgovornosti spram suvremene fotografske scene koju festival predstavlja. Vjerujem da je svakom nagrađenom fotografu itekako važno i referentno kada se njegovim radom bave kustosi nacionalne institucije poput Muzeja za umjetnost i obrt.

U cilju podizanja kvalitete te optimiziranja cjelokupnog koncepta festivala, uvodimo promjene u natječajnom procesu, sustavu nagrađivanja te na koncu i samom programu festivala. Želja nam je napredovati, kvantitetu u što većoj mjeri pretvoriti u kvalitetu te pružiti dodatnu potporu vama kroz novčanu nagradu za dobitnika Grand Prix-a.

NOVA PRAVILA PRIJAVE

Prijavljuje se fotografije ili serije fotografija nastale u zadnje dvije godine

Jedna prijava može biti jedna fotografija ili serija fotografija uz istu temu. Uz rad se prilaže kraća biografija (do kartice teksta) i izjava o radu – do kartice teksta na materinjem i engleskom jeziku.

Za sudjelovanje se plaća kotizacija od 15 EUR / 17 USD / 110 HRK

Jedna kotizacija pokriva ukupno 3 prijave

Sudionici imaju pravo prijaviti fotografije u sedam kategorija: Arhitektura, Dokumentarna, Moda, Pejzaž, Akt/Tijelo, Portret i Umjetnički koncept.

NAGRADE I PRIZNANJA

Najboljim autorima svake kategorije pripada statua “Kadar” te plaćeni boravak u Rovinju za vrijeme finala od 3.-5. 5.2019. Za osvojeno drugo i treće mjesto svake od kategorija autorima dodjeljuje se pisano priznanje. Radovi svih finalista, po tri iz svake kategorije, uz pripadajući katalog bit će izloženi i na velikoj izložbi finalista u Rovinju tijekom svibnja 2019.. U jesenskom terminu izložba se seli u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, koji je i partner Rovinj Photodays festivala. Odabrani radovi finalista ući će (u dogovoru s autorima) u fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

GRAND PRIX 2019.

Dobitnik Grand Prixa osvaja novčanu nagradu od 2.000 eura, nagradu sponzora Epson, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2020. godini te vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

O NATJEČAJU I ŽIRIRANJU

Natječaj se provodi od 3.12.2018. do 31.1.2019.

Žiriranje se odvija od 10.2.2019. do 1.3.2019.

Ukidamo dvostupanjsku selekciju i uvodimo šesteročlani žiri, u kojem će se svake godine izmjenjivati vodeći fotografi, kustosi i teoretičari, prvenstveno iz regije.

Ocjenjivački sud 2019.:

1. Hrvoje Slovenc (predsjednik žirija), fotograf, New York

2. Bruna Kazinoti, fotografkinja HR

3. Ana Frangovska, Nacionalna galerija Makedonije

4. Una Popović, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd

5. Dr. sc. Iva Prosoli, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

6. Matic Zorman, fotograf, SLO

Žiri ima zadaću odabrati finaliste natječaja, odnosno prva tri mjesta u svakoj kategoriji i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja.
Kao i do sada, izložba finalista i objava Grand Prixa održat će se u Rovinju na festivalu Rovinj Photodays, prvog vikenda u svibnju (3. 5.5.2019.). Izložba će ostati otvorena sljedećih mjesec dana.

Više…