Rovinj – otvorenje izložbe fotografija ‘Mladi i baština’

U Rovinju, u četvrtak 25. listopada 2012. godine, u Galeriji Photo Art Gallery „Batana“ otvorenje je izložbe fotografija Hrvatskog fotosaveza „Mladi i baština“.

Uz otvorenje izložbe, u petak 26. listopada 2012. godine predavanje s temom „Hrvatski fotosavez – fotoradionice za mlade“ održat će Zlata Medak, voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza.

Izložba „Mladi i baština“ predstavit će djelić fotografskih radova mladih osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta nastalih u fotoradionicama koje je Hrvatski fotosavez proteklih godina priredio širom Hrvatske, te dio dokumentacijskih fotografija koje na neki način zorno svjedoče o sadržaju i metodama provedbe programa.

Hrvatski fotosavez od 1995. godine provodi programe za djecu i mlade, a 2000. godine stječe Suglasnost Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske za izvođenje programa odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece i mladeži u tehničkim, tehnološkim i informatičkim znanjima i vještinama, kao izbornih programa iz područja fotografske djelatnosti od V. – VIII. r. OŠ. Obrazovni proces slijedi pristup „kreativne škole“ i afirmira tradicionalno načelo dobra odgoja koji proizlazi od socijalizacije individualiteta i prava svakoga da uči, stječe znanja, razvija sposobnosti i iznosi svoja postignuća na sebi svojstven način, oslobođen svih stega, koji u konačnici rezultira samoispunjenjem i zadovoljstvom.

Programi se temelje na ravnopravnosti, suradničkom učenju, potiču i njeguju spolnu ravnopravnost, mobilnost, multikulturalnost i toleranciju.

Obuhvaćaju raspon od fotoslike, fotografije bez fotoaparata, crtanja na fotopapiru pomoću kemikalija, preko „camere obscure“, analogne fotografije i c/b tehnike, do najsofisticiranijih digitalnih tehnologija i postupaka. Različiti kreativni načini prezentacije čine ih posebnima.

Dosad je provedeno više od 160 fotoradionica za mlade na području čitave Hrvatske, 18 Ljetnih fotoradionica u Istri i Gorskom kotaru, 5 međunarodnih ljetnih fotoradionica, 7 programa stručnog usavršavanja voditelja foto skupina, 16 Državnih natjecanja u fotografiji, te organizirano više od 200 izložaba iz provedenih programa.

Fotografski natječaji po različitim temama na nacionalnoj i međunarodnoj razini provedeni su u 49 navrata.

Hrvatski fotosavez je nositelj aktivnosti pod nazivom „Međunarodni fotografski doživljaj baštine“ u kojem sudjeluje od 1998. godine i u kojem trenutačno sudjeluje gotovo 60 zemalja/pokrajina svijeta.