Rovinj – izložba fotografija: Slavica Subotić – ŠUMA

subotic-4

U prostoru CVU Photo Art Gallery „Batana“ u Rovinju otvara se u petak, 1. srpnja 2016. godine u 21 sat održat će se otvorenje samostalne izložbe art fotografija poznate hrvatske fotografkinje Slavice Subotić. Bit će izložena serija kolor fotografija većeg formata pod tematskim nazivom ŠUMA. Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. O ovim radovima ona između ostaloga piše:

„Hodajući šumom i snimajući, autorica interes premješta s uobičajenog statičnog reprezentiranja nekog odabranog detalja, sa zaustavljenog pogleda, na dinamičan „performativni“ proces fotografskog bilježenja okoline tijekom kretanja i pritom stvaranja amorfne slike cjelokupnog ambijenta. Slike koja, u skladu s aktualnim trendovima u suvremenoj umjetnosti (koji se onda odnose i na suvremenu fotografiju), odašilje široki spektar pridodanih efekata drugih medija i disciplina – slikarstva, konceptualne umjetnosti, čak i filma (doživljaj/iluzija pokreta, kao i vremena i njegova protoka), pa fotografije Slavice Subotić djeluju suvremeno-interdisciplinarno. Hermeneutički pristup ovim radovima zato podrazumijeva diskurs u skladu s danas drukčijom, promijenjenom paradigmom vizualizacije zbilje u suvremenoj umjetnosti – pa tako i fotografiji. Pritom i promijenjenom percepcijom, kod koje prestaje biti važno ono realno-opisno, a postaje važno ono vizualno, medijski generirano (…) Autorica tu polazi od konkretne stvarnosti – šume. Načinom snimanja ona međutim stvarnost modificira i transformira, pretvarajući je u jedan drugi realitet; u dizajnirani vizualni sustav koji komunicira likovnim vokabularom(…). Fotoaparatom „hvata“ motiv šume slikarski – čak grafički; i „hvata“ ga skicozno, u pokretu, kao cjelinu, krećući se zimskim, bezlisnim, snijegom utišanim šumskim ambijentom asketskog kolorita. Ambijentom punim bjelina, snježnih zapuha i kovitlaca, te crnina i tamnina stabala, pa se motiv transformira – s jedne strane rastapa i rastače, a s druge zgušnjava i sintetizira. I dimenzija prostora i vremena ovdje je „pomaknuta“, jer čini se kao da je sve u toj zimskoj „šumskoj tišini“ drukčije – opipljivije, prodornije i misaonije, pa je na kraju pred nama jedna nova zbilja. Zbilja apstrahirana do figurativne neprepoznatljivosti i svedena na strukturu i fakturu; čisti ritam, pokret i energiju.“

(prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

Ukratko o autorici:
Slavica Subotić rođena je u Zagrebu 1969. godine. Nakon završenog školovanja u Centru za kulturu i umjetnost u Zagrebu, 1989. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer televizije i filmskog snimanja, na kojoj diplomira 1994. godine. Javno izlaže od 1987. godine, kada počinje surađivati s plesnim grupama (Studio Mare), s muzičkim grupama na izradi omotnica i fotografskog materijala (grupe Haustor i E.T.), kao i s kazališnim kućama (ITD, Gavella, ZeKaeM). Ostvarila je suradnju s časopisima Svijet, Gloria, More, Banka, Vidi, Elle, Elle Decor te s reklamnim agencijama BBDO, Digitel, 2AM. Vanjska je suradnica časopisa Globus i produkcijske kompanije Lauderdale Productions Ltd. London. Stvorila je cikluse modne, portretne, plesne i dizajnerske fotografije. Godine 2001-2003. bila je urednica fotografije hrvatske redakcije časopisa Cosmopolitan. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Izlagala je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ŠUMA moći će se razgledati u Centru vizualnih umjetnosti – Photo Art Gallery „Batana“ Rovinj, Trg brodogradilišta 2, do 28. srpnja 2016. godine, u radno vrijeme galerije: svaki dan od 10,30 do 12,30 i od 20 do 23 sata. Ulaz je besplatan.
Uz informaciju šaljemo Vam u attachu izbor fotografija iz izložene serije, kao i integralni tekst predgovora kataloga izložbe.

 
subotic-2