Rovinj – izložba fotografija: Berislava Picek – METAFORA …

 

Berislava Picek,  Sreća

BERISLAVA PICEK

METAFORA … METAPHOR-METAPHORE-METAFOR-METAPHER-METAFOOR…

Centar vizualnih umjetnosti, Photo Art Gallery Batana, Rovinj
6.6. – 28.6.2015.

Otvorenje izložbe: SUBOTA, 6. lipnja 2015. u 20 sati

U prostoru CVU Photo Art Gallery “Batana” u Rovinju otvara se u subotu, 6. lipnja 2015. u 20 sati samostalna izložba art fotografija hrvatske fotografkinje BERISLAVE PICEK, pod tematskim nazivom “METAFORA…METAPHOR-METAPHORE-METAFOR-METAPHER-METAFOOR…”. Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti.

Berislava Picek kroz seriju fotografija vizualnim metaforama priča svoju životnu autorsku priču, otvarajući pred nama stranice svojevrsnog dnevnika. Pričajući o emocijama koje je nose, drže, uzdižu i podupiru, s kojima živi i koje je ispunjaju. Otkrivajući ih kroz njoj drage ljude koji ih utjelovljuju. Koji su metafore životne snage, obnove, uspinjanja i vjere; mudrosti i znanja; postojanja i osobnoga identiteta. Koji su za nju metafore samoga njezina života.
Transgresijski “stružući” svoju vanjsku, racionalnu svakodnevicu i preko nje rasprostirući svoju nutrinu, svoju istinsku, pravu prirodu, autorica na ovim fotografijama posredno oslobađa emocije i načinom interpretacije motiva razotkriva sebe – svoje intimne radosti i veselja, svoju ukorijenjenost u djetinjstvo i svoju osobnu genealogiju. Ne čini to opisno i narativno, već simbolički – sažeto i produhovljeno, pretvarajući sve u metafore. Asocijativne i globalno razumljive ne samo kao slike/fotografije, nego i kao riječ “metafora”, napisana na više jezika velikih svjetskih jezika. Jer i onda se tu redaju gotovo isti grafemi istoga, starog korijena. Vizualne metafore ubrajaju se u najkreativnije načine likovnoga govorenja. Iziskuju pronicljivost i mentalnu aktivnost, budući da određenim motivom (najčešće neke osobe, ali i stvari, ambijenta, ili mjesta) sugeriraju skriveno, preneseno značenje, te asociraju i vizualiziraju neki apstraktni pojam. Vizualne metafore suptilno otkrivaju nevidljiva suglasja među raznorodnim stvarima i pojavama, navodeći gledatelja da sam dokući značenje vlastitom predodžbenom aktivnošću, obogaćujući tako, ali i preobražavajući osobno iskustvo. Takav način predočavanja ukorijenjen je u ljudskoj svijesti (i podsvijesti) još od najranijih civilizacijskih vremena, pa je djelovanje pomoću metafora – prije svega na emocije, neobično snažno, a čovjeku omogućuje da kreativno spoznaje, interpretira i razumijeva svoju svakodnevicu i svoje okruženje. Da je tome tako dokazuju i radovi iz serije pod nazivom “Metafora” Berislave Picek.

…iz predgovora: Višnja Slavica Gabout

 

Ukratko o autorici:

BERISLAVA PICEK rođena je u Zagrebu, gdje je studirala na Grafičkom fakultetu. Od 1991. godine radi i surađuje sa svim važnijim hrvatskim novinskim kućama, profesionalno se baveći fotografijom. Članica je Hrvatskog novinarskog društva od 1993. i ULUPUH-a/Sekcije za fotografiju, od 1996. Izlaže od 1994., na brojnim skupnim izložbama fotografija, fotografskim smotrama, te problemskim i tematskim izložbama svoga strukovnog udruženja. Godine 2010. na Photodays Rovinj dobila je pohvalnicu za svoj rad u kategoriji modne fotografije.Trenutno radi u foto – agenciji CROPIX, unutar medijske kuće EPH. Specijalnost su joj lifestyle fotografije;fotografije interijera, hrane i mode. Živi i djeluje u Zagrebu.
Izložba “METAFORA…METAPHOR-METAPHORE-METAFOR-METAPHER-METAFOOR…” moći će se razgledati u Centru vizualnih umjetnosti, Photo Art Gallery “Batana” Rovinj, Trg brodogradilišta 2, do 28. lipnja 2015., u radno vrijeme galerije. Ulaz je besplatan.
Uz informaciju šaljemo Vam u attachu nekoliko fotografija radova, kao i integralni tekst predgovora kataloga izložbe.