Rijeka – predavanje: ŠTO JE MULTIMEDIJSKA e-KNJIGA…

Trinajstić_fotografija

 

Uza zanimljivu multimedijsku prezentaciju, predavanje će održati Petar Trinajstić, publicist, fotograf i majstor filma te autor jedne od prvih hrvatskih multimedijskih knjiga MULTIMEDIA ŠTROLIGI, objavljene na https://itunes.apple.com/us/book/multimedia-stroligi/id884396333?mt=11

Multimedia Štroligi interaktivna je knjiga priča iz vrbničke usmene predaje, prethodno objavljenih u tiskanom izdanju knjige Štroligi. Uz nekoliko priča iz tiskanog izdanja knjige, u kojoj su tekstovi Marije Kraljić oplemenjeni fotografijama Petra Trinajstića, u ovoj multimedijskoj knjizi priče su predstavljene na nov, zanimljiviji i sadržajniji način nego što to omogućuje tiskano izdanje ili standardna e-knjiga, a zahvaljujući raznovrsnim mogućnostima multimedijske interaktivne tehnologije.

Petar Trinajstić, koristeći se najnovijim softverskim alatom za stvaranje multimedijske knjige iBooks Author, obogatio je priče multimedijskim sadržajima: videoprilozima, filmom, fotografijama, interaktivnom fotografijom, 3D-modelom, tonskim zapisom, interaktivnim pojmovnikom, hiperlinkovima i drugim sadržajima povezanim s multimedijskom tehnologijom i vrbničkom kulturnom baštinom. Obogaćene ovakvim sadržajima, priče nisu više samo čitljive nego i čujne, glazbeno i vizualno sadržajnije, cjelovitije, zanimljivije te pojmovno bogatije. Knjigu je moguće pregledavati i čitati na različite načine, moguće je označavati tekstove i distrubirati ih, provjeravati njihovu izvornost, pomoću linkova produbljivati sadržaje o pojmovima koji su u knjizi samo naznačeni te na zabavan način provjeravati znanje itd. Neobična vrijednost ovakve knjige jest ta što se sadržaji mogu permanentno revidirati i ažurirati. Mnogo je jednostavnije nadopunjavati knjigu novim sadržajima i linkovima te izdavati nova, dopunjena izdanja. Ono što je najznačajnije, s obzirom na to da su priče pisane dijalektom, vrbenskim govorom, ova knjiga, zahvaljujući multimedijskom interaktivnom pojmovniku, pruža mogućnost da korisnici sadržaj priča mogu čuti u izvornom vrbenskom govoru, a s razumijevanjem ih mogu pročitati i svi oni koji ne poznaju te ne razumiju taj govor.

Ova bi knjiga od 142 multimedijske stranice, s obzirom na to da je bogato ilustrirana fotografijama i praćena različitim multimedijskim prilozima te hiperlinkovima, u tiskanom izdanju imala više od 2000 stranica. Autor se  potrudio da, pomoću teksta i prezentacije Keynote, objasni što je to interaktivna knjiga, koje su njezine mogućnosti te koji je osnovni pristup za početno stvaranje takve knjige i to ne samo teoretski već i s praktičnim savjetima iz svojega stvaralačkog iskustva.

Cilj je autora da ovom knjigom otme zaboravu vrbničku usmenu predaju, predstavi audiovizualne sadržaje iz bogate kulturne baštine Vrbnika te da širi fotografsku – vizualnu kulturu i mogućnosti multimedijske knjige.