Rijeka – predavanje: Povijesni i kreativni aspekt camere obscure

obscura-fotografija
Camera obscura Ljubica

 

 

Povodom 5. Dana povijesti umjetnosti u galeriji Principij 27. ožujka 2015. godine u 16 i 19 sati profesor Borislav Božić  održat će predavanje na temu „Povijesni i kreativni aspekt camere obscure“.

Kroz kratki vremeplov razumijevanja fenomena camere obscure predavač će se osvrnuti na stvaralačku platformu fotografske slike dobivene iz kartonske kutije. Fenomen camere obscure bio je poznat kroz cijelu povijest ljudskoga roda. Nameće se pitanje  zašto taj prirodni fenomen čovjek nije prije iskoristio ili upotrijebio za pravljenje fotografskih slika, a  dio odgovora na to pronaći ćete u predavanju.  Također će se i problematizirati što bi ustvari trebala biti stvaralačka fotografija,  a što je „puko škljocanje“ kojeg danas ima i prekomjerno.

Tijekom predavanja Božić će demonstrirati snimanje jednom od svojih mnogobrojnih kartonskih kutija, tj. camera obscura. Za ovu prigodu će  i galerija Principij bit pretvorena u jednu veliku cameru obscuru.  Predavanje je koncipirano tako  da bude  razumljivo  ne samo stručnoj javnosti  već i svima ostalima. Zainteresirani posjetitelji moći će se prijaviti za vikend-radionicu camere obscure.

Više o svemu može se vidjeti ovdje  http://borislavbozic.com/